Składniki dla 2 osób:

  • 1 duży batat
  • 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ok. 100-150 ml mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 3 pomarańcze
  • Masło

Do dekoracji: sezam, cukier puder

SONY DSC

Przygotowanie:

Batata gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-45 minut).  Kiedy będzie gotowy, obieramy go ze skórki, przekładamy do miski i ugniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, przyprawę do piernika i mąkę gryczaną, a następnie mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron przez ok. 3-4 minuty.

Pomarańcze kroimy na ćwiartki i wycinamy nożem kawałki owoców, oddzielając je od skórki i białych błon. Następnie układamy je na gotowych placuszkach i dekorujemy sezamem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF