Składniki na 1 pizzę dla 2-4 osób:

• 400g mąki
• 3 dag drożdży
• 50ml oliwy z oliwek
• 1łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• Ok. 250ml ciepłej wody

SONY DSC

Składniki dodatkowe:

• 2 kostki serka topionego Camembert marki SERTOP
• 1 szklanka przecieru pomidorowego
• ½ dojrzałego ananasa
• 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
• 1 papryczka chili
• Sól i pieprz do smaku
• Oregano
• Garść rozszponki do dekoracji
• Oliwa z oliwek do polania pizzy

Przygotowanie. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, mieszamy a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki.
Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy a następnie kładziemy kawałki Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki – papryczkę chili.
Ananasa kroimy na ćwiartki. Usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok.15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem ‘od dołu’. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF