Idealne zarówno na rodzinny obiad jak i domową kolację. Po prostu rozpływają się w ustach!


SONY DSCSkładniki na ciasto dla 2 osób:

  • 1,5 szklanki mąki
  • Wrzątek
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli

Składniki na farsz:

  • ½ pęczku szpinaku
  • 1 kostka serka topionego Śmietankowego ziołowego z czosnkiem marki SERTOP
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki młodego czosnku

Składniki na sos:

  • 1 kostka serka topionego Śmietankowego SERTOP
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30proc.
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu mielonego
  • 1 łyżka masła

Do dekoracji: 1 łyżka kolorowego pieprzu, kilka małych listków szpinaku.

Przygotowanie. Mąkę mieszamy w malakserze z solą i oliwą. Dodajemy stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nie lepiące się ciasto. Przygotowujemy farsz. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8min a następnie odsączamy i dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Serek Śmietankowy kroimy w kosteczki (0,5cmx0,5cm).

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2mm i wycinamy z niego nożem prostokąty (5cmx10cm). Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka Śmietankowego z czosnkiem. Składamy i dociskamy brzegi ciasta, tworząc kwadraty. Gotujemy ok. 5 min. w wodzie a następnie odcedzamy.

Przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z masłem i pokrojonym serkiem a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy do smaku sól i pieprz i wylewamy na ciepłe pierożki. Posypujemy kolorowym pieprzem, ozdabiamy listkami szpinaku i od razu podajemy na stół. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF