Składniki na 2 osoby:

• 100g kostka nowego serka topionego Camembert marki SERTOP
• Ok. 2 szklanki makaronu pappardelle
• 200g świeżych kurek
• 1 duża cebula
• Ok. 100ml wody lub bulionu
• Sól
• Świeżo mielony pieprz
• 2 łyżki masła
• Natka pietruszki do dekoracji

SERTOP - pappardelle z kurkami (1)Przygotowanie. Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po ok. 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.

Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF