Składniki dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 100g serka topionego Edam z serii „Jak Dawniej” SERTOP
  • 2 łyżki maki jaglanej
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Do dekoracji: pomidorki  koktajlowe oraz natka pietruszki

SONY DSC

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie mieszamy. Połowę porcji wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy na średnim ogniu, wyłącznie z jednej strony do momentu, aż omlet nabierze od spodu złotego koloru. W trakcie smażenie kładziemy na wierzch omletu pokrojony serek topiony. Gotowy omlet dekorujemy obficie połówkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Z drugą porcją ciasta wykonujemy tą samą czynność.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF