Składniki na naleśniki dla 2-4 osób:

  • 60ml mąki jaglanej
  • 60ml maki gryczanej
  • 60ml mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 600ml wody
  • olej do smażenia

Składniki nadzienia:

  • dwie 100g kostki serka topionego Delisia SERTOP
  • 450g opakowanie mrożonych truskawek

Do dekoracji: cukier puder

SONY DSC

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Serek kroimy w paski. Do garnka wlewamy 2cm wody, nakładamy na niego miskę i wkładamy do niej truskawki. Owoce rozmrażamy na parze, pod przykryciem przez ok. 10 minut lub wyjmujemy je z zamrażarki poprzedniego dnia i rozmrażamy w lodówce.

Na gotowych naleśnikach kładziemy kawałki serka topionego, dużą porcję osączonych truskawek oraz 1-2 łyżki soku z rozmrożonych truskawek. Odsączone truskawki możemy także zmiksować bezpośrednio z serkiem. Naleśniki możemy podać w takiej formie lub też, zwinąć je wedle własnego uznania. Do dekoracji używamy cukru pudru.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF