Składniki dla 2 osób:

  • 5 gniazdek tagliatelle
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Edam, Złoty Ementaler, Gouda
  • 100 ml mleka
  • 150ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku

SONY DSC

Przygotowanie:

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150ml. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (powinien być al dente) a następnie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony serek i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek. Całość wylewamy na gorący i odcedzony z wody makaron. Dekorujemy ulepionymi w rękach i podgrzanymi w piekarniku kulkami z dyni. Alternatywnie dynię możemy dodać bezpośrednio do sosu. Smacznego!

RADA:
1. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
2. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF