Składniki na kulki  dla 2-4 osób:

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże cebule
  • masło
  • 2 łyżki przyprawy typu vegeta
  • 3-4 łyżki bułki tartej + mleko

Składniki na sos:

  • 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • 200-300 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

SONY DSC

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, namoczoną w mleku bułkę tartą oraz vegetę. Całość mieszamy i formujemy kulki, które obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron przez kilka minut.

Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy zasmażkę, a następnie wlewamy mleko i intensywnie mieszamy. Dodajemy koperek, sól i pieprz do smaku oraz pokrojony serek topiony. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka, aby uzyskać dość rzadką konsystencję. Do tak przygotowanego sosu wkładamy delikatnie kuleczki. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF