W karnawale często przy naszych stołach gościmy pokaźne grono krewnych i przyjaciół. W trakcie przyjęcia warto zaserwować danie, które będzie wyróżniało się wyglądem i smakiem. OSM Piątnica poleca przepis na oryginalny sernik, który zachwyci wszystkich gości.

Twój Smak śmietankowy_OSM PiątnicaSmak sernika kojarzy nam się ze specjalnymi okazjami. Ten słodki, puszysty deser to idealny poczęstunek na przyjęcia w domu. Sernik nowojorski – propozycja OSM Piątnica – doskonale wpisze się w radosny nastrój świętowania. Z pewnością nie oprze mu się też żaden łasuch. Pyszna, rozpływająca się w ustach masa serowa z ciasteczkowym spodem to idealne zwieńczenie każdego przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Deser można podać z kawą czy herbatą, a w wersji dla dorosłych ze słodkim likierem lub winem.

Podstawą puszystej masy jest oczywiście biały ser. W przepisie Piątnicy na Sernik nowojorski zamiast tradycyjnego twarogu użyto naturalnego Serka śmietankowego Twój Smak z oferty OSM Piątnica. Posiada on kremową konsystencję bez grudek, dzięki czemu nie ma potrzeby mielenia go lub rozdrabniania, a jego delikatny, śmietankowy smak doskonale podkreśla słodycz ciasta.

OSM PiątnicaNa aksamitną masę składa się także Śmietanka 30% z Piątnicy. Jej półpłynna konsystencja sprawia, że ubija się ją niezwykle szybko, a w połączeniu z masą serową tworzy słodką, spójną całość. Dodatek śmietany powoduje, że po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie rozpada się i łatwo się je kroi.

Do przygotowania polewy Piątnica poleca użycie Śmietany 18%. Zmiksowana z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym zwieńczy ciasto, ukryje ewentualne pęknięcia powstałe podczas pieczenia i dodatkowo podkreśli delikatny smak sernika.

Serek śmietankowy Twój Smak znajdziemy w sklepach w cenie 2,99 zł / 200 g, Śmietanka 30% dostępna jest w cenie  3,95 zł / /400 g, a Śmietana 18% za ok. 1,60 zł / 200 g.

 

OSM Piątnica poleca przepis na Sernik typu nowojorskiego:

Składniki:

Spód i boki:

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 125 g masła 

Masa:

  • 5 opakowań (po 200 g) Serka śmietankowego Twój Smak Piątnica
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica

Polewa:

  • 200 g Śmietany 18% Piątnica
  • 1 i ½ łyżki cukru pudru
  • 1 i ½ łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową w celu jej uszczelnienia. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy. Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).

Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170°C.

Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.

Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i wkładamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie. Smacznego

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF