W wielu przypadkach szybko i łatwo oznacza również pysznie! Tak właśnie jest w przypadku makaronu z serem i boczkiem w delikatnym, mlecznym sosie. Danie serwowane w małych miseczkach pięknie zaprezentuje się podczas każdej kolacji.

Czas wykonania: ok. 30 min

Dania dla 3 – 4 osób.

Poziom: łatwy

Mac and cheese with baconSkładniki:

  • Międzybrodzki Makaron kolanka – 250 g
  • Starty żółty ser – ok. 1 szklanki
  • Boczek – 5 plastrów
  • Mleko – 2 szklanki
  • Masło – 1 łyżka
  • Natka pietruszki/szczypiorek
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos.

Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut.

Na rozgrzanej patelni smażymy boczek.

W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek).

Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF