Włochy to prawdziwy raj dla wielbicieli sztuki, kulinariów oraz zwiedzania zabytków. Jednak nie zapominajmy, że najróżniejsze festiwale oraz święta to duma wszystkich Włochów oraz znakomita okazja do celebracji i wspólnej zabawy. W ostatnią niedzielę maja na Sardynii odbywa się Festiwal Cavalcata Sassari Sarda, podczas którego wszyscy przybyli świętują początek lata oraz sezonu turystycznego. To wydarzenie jest mocno związane z prawdziwym, włoskim folklorem – śpiewem, tańcem oraz barwnymi kreacjami. Więcej na temat festiwalu opowiedzą dwaj Włosi, eksperci marki Malma z Kuchni Dantego – Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.

Co roku we Włoszech odbywa się niezliczona ilość świąt i festiwali, które obchodzone są w niezwykle uroczysty sposób. – Dla Włochów wszystkie okazje są świetnym pretekstem do świętowania i jednoczenia się. Każdy z regionów tego kraju słynie z jednego konkretnego festiwalu, który ma na celu podkreślenie tradycji, historii, czy też obyczajów – podkreśla Masi.

Festiwalowy folklor w Sassari

W ostatnią niedzielę maja w mieście Sassari na Sardynii odbywa się festiwal Sassari Cavalcata Sarda. Jest to największy festiwal tego regionu. To wyjątkowe i kolorowe święto, którego korzenie sięgają już 1899 roku, kiedy to Król Umberto I wraz ze swoją żoną Królową Margherittą z rodziny Savoy przybyli do miasta. Z początku festiwal, upamiętniający wizytę pary królewskiej, był obchodzony nieregularnie, jedynie w północnej części Sardynii, jednak z czasem stał się bardzo popularny w całych Włoszech. Cavalcata Sassari jest jedynym świętem sardyńskim o charakterze całkowicie świeckim.

Jak w przypadku większości włoskich festiwali, nieodłącznym elementem świętowania jest parada. W Sassari odbywa się ona o poranku, kiedy to około 3 000 kobiet, mężczyzn oraz dzieci ubiera się w tradycyjne stroje inspirowane lokalnym folklorem. „Costume Sardo”, bo tak właśnie nazywa się tradycyjny sycylijski strój, jest bez wątpienia niezastąpionym elementem stroju każdego sycylijczyka w tym szczególnym dniu. Kobiety ubrane są w białe, koronkowe koszule zdobione szerokim pasem, chusty a także wielowarstwowe, wzorzyste spódnice. Mężczyźni natomiast noszą kolorowe bądź czarne fraczki, białe spodnie oraz charakterystyczne czapki. Ponadto swoją obecnością zaszczycają również barwne postaci zwane Mamuthonami ubrane w czarną owczą wełnę, drewniane maski oraz miedziane dzwonki. Z kolei Issohadorzy odziani w białą wełnę, niosą ze sobą miecz z trzciny. Postacie te nawiązują do zwycięstwa chłopów z Barbagii a także do starodawnego kultu Dionizosa. Sassari na jeden dzień zamienia się w kolorowe miasto, pełne szczęśliwych i radosnych mieszkańców. Po południu na hipodromie Pinna odbywa się spektakularny pokaz akrobatycznej jazdy konnej, który można podziwiać na ulicach Sassari. Jeźdźcy prezentują brawurową jazdę, stojąc w trójkach na grzbietach pędzących koni. Co ciekawe, „cavalcare” oznacza „jechać konno” i od tego właśnie wywodzi się nazwa festiwalu. Wieczorem natomiast, tradycyjne tańce oraz folkowe śpiewy wprowadzają wszystkich w unikalny sardyński klimat. Rytmiczne oraz skoczne melodie, wyczuwalne połączenie klarnetu oraz gitary, a także romantyczne ballady są prawdziwym odzwierciedleniem kultury sycylijskiej. Obecni uczestnicy fety mają okazję jeszcze mocniej poczuć atmosferę Sardynii i zaczerpnąć odrobinę historii tego niezwykłego miejsca. Co roku festiwal cieszy się ogromnym zainteresowaniem zarówno wśród mieszkańców jak i przyjezdnych. To wyjątkowe wydarzenie przyciąga tysiące osób z całych Włoch.

Sardynia na talerzu

– Festiwal Sassari Cavalcata Sarda jest świetną okazją, aby zainspirować się tradycyjnymi potrawami prosto z Sardynii. Regionalna kuchnia sardyńska uznawana jest za kuchnię wiejską, bogatą w najróżniejsze mięsa takie jak wieprzowina, wołowina, cielęcina czy też baranina. Dania te są pożywne oraz powinny być proste w przygotowaniu w razie ciężkich warunków. Mieszkańcy Sardynii w większości rybacy i rolnicy, dzięki takim posiłkom dostarczali sobie energii potrzebnej do ciężkiej pracy. Przy ich przygotowywaniu wykorzystywali produkty, który pochodziły z przydomowych ogródków lub były dostępne na pobliskim targu. Dzięki temu mogli spożywać pełnowartościowe posiłki, których przygotowywanie nie było kosztowne ani czasochłonne – opowiada Boscolo. – Mięso, jest najczęściej wykorzystywanym, bazowym składnikiem w tradycyjnej kuchni sardyńskiej, ze względu na łatwość jego przechowywania (jest suszone lub pieczone). Nie zapominajmy jednak o rybach i owocach morza, które są szczególnie popularne na wybrzeżu Sardynii. Dostęp do wód morskich zapewnia ich świeżość oraz wysoką jakość. Kalmary, langusty, sardynki oraz tuńczyk są najchętniej jadane przez mieszkańców – dodaje Masi. – Ponadto Sardynia słynie z serów owczych, które doskonale sprawdzą się w roli dodatku do dania. Szczególnie popularny jest ser pecorino sardo, otrzymywany z mleka owczego. Jest on dość twardy o delikatnie pikantnym posmaku – zaznacza Alfredo Boscolo.

Podpowiemy Wam jak w prosty oraz smaczny sposób zainspirować się kuchnią prosto z Sardynii. Wystarczy jedynie odpowiedni przepis, makaron Malma oraz odrobina chęci, aby efekt końcowy zachwycił nie tylko miłośników Włoch. Potrawą, która pozwoli nam świętować, jak mieszkańcy Sardynii jest z pewnością Chifferi rigati z ragu z polika wołowego. Danie to idealnie sprawdzi się podczas rodzinnej kolacji, jak i podczas spotkania ze znajomymi.

Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

***

Chifferi rigati z ragu z polika wołowego

malma_chifferi_rigati_z_ragu_z_polika_wolowegoSkładniki:

  • 200 g makaronu Malma chifferi rigati
  • 0,5 kg polików wołowych
  • 1 cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 5 pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • 1,5 szklanki wytrawnego czerwonego włoskiego wina
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki mąki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Przygotowanie:

Poliki wołowe doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy je w mące. Obsmażamy na oliwie, a następnie przenosimy do brytfanki.

Warzywa ścieramy na tarce i przesmażamy na tej samej oliwie. Przesmażone warzywa dodajemy do mięsa . Patelnie deglasujemy winem i dodajemy do mięsa.

Z szałwii, rozmarynu i listków laurowych robimy bukiecik związując sznurkiem lub nitka bawełnianą. Tak przygotowane zioła dodajemy do brytfanki. Zalewamy taką ilością wody, by przykryła mięso. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na jak najmniejszy i dusimy 2 godziny. Po tym czasie mięso powinno się rozpadać na mniejsze kawałki. Mięso rozdzielamy za pomocą widelca i mieszamy z warzywami.

Podajemy z makaronem ugotowanym według zaleceń producenta i obficie posypujemy parmezanem.

Tagliatelle nidi z małżami

malma_tagliatelle_nidi_z_malzamiSkładniki:

  • 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi
  • 20 sztuk małż bez muszli
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory bez skórki
  • ½ cytryny
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • Kilka liści szpinaku
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Bazylia
  • Parmezan
  • Sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę,  czosnek i pomidory. Dolewamy pół soku z cytryny. Dorzucamy masło, czekamy, aż się rozpuści, a następnie wrzucamy małże i zalewamy białym winem. Dusimy kilka minut (nie dłużej niż 5), do momentu aż nabierze konsystencji sosu.

Dodajemy soli i pieprzu do smaku, wrzucamy makaron i mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF