Firma Sante wprowadza na rynek hummus – kremową pastę z ciecierzycy i sezamu w trzech różnych wariantach smakowych. Hummus klasyczny, z suszonymi pomidorami oraz z oliwkami. Najwyższa jakość i tradycyjny smak. To z pewnością znakomita informacja dla wszystkich miłośników kuchni Bliskiego Wschodu, przede wszystkim hummusu, który w naszym kraju z roku na rok zyskuje na popularności.

O humusie słów kilka

Hummus to potrawa popularna w kuchni arabskiej i kaukazkiej, która wywodzi się z Libanu. Można powiedzieć, że jest to najbardziej rozpoznawalny i rozpropagowany znak firmowy kuchni Bliskiego Wschodu. Mieszanina gotowanej ciecierzycy, oleju, pasty sezamowej (zwanej tahiną) z dodatkiem naturalnych i aromatycznych przypraw. Powyższe składniki po zmieszaniu i dokładnym rozdrobnieniu tworzą kremową, delikatną i aromatyczną pastę.

Źródło białka, bogactwo witamin i minerałów

Hummusy SANTE nie zawierają konserwantów i glutaminianu sodu. To naturalny produkt pochodzenia roślinnego, pozbawiony sztucznych dodatków i ulepszaczy smaku. Produkt, w którym zwykła sól kuchenna została zastąpiona solą morską wzbogaconą cennymi pierwiastkami z magnezem na czele. Jeśli dodamy do tego zawartość dobroczynnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, wówczas otrzymamy obraz smacznego i przede wszystkim zdrowego produktu. A to nie wszystko…

Podstawowym składnikiem hummusów SANTE jest oczywiście ciecierzyca – źródło pełnowartościowego białka. Ze względu na jego zawartość groch włoski (tak również nazywa się ciecierzycę) jest to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian oraz wegan. Oprócz białka, hummus zawiera także witaminy i minerały, których nasz organizm szczególnie potrzebuje – witaminę B6 i C, kwas foliowy, żelazo oraz dużą ilość błonnika pokarmowego. Zawartość ciecierzycy i sezamu sprawia, że humus jest bogaty m.in. w mangan, który wspomaga przyswajanie witamin oraz składników mineralnych. Na uwagę zasługuję również niski indeks glikemiczny, co jest szczególnie cenną informacją dla wszystkich diabetyków.

11

Hummus na trzy sposoby

Dla osób, które uwielbiają zielone oliwki, mamy dwie dobre wiadomości. W ofercie Sante nie zabraknie hummusu z oliwkami. Druga dobra wiadomość jest taka, że oliwki wzbogacają wartości odżywcze kremowej pasty w witaminę E, kwas foliowy oraz w potas, wapń, magnez i żelazo. Jeżeli połączenie humusu z suszonymi pomidorami wydaje Wam się odpowiedniejsze, mamy kolejną dobrą wiadomość – taki humus również znajdziecie w ofercie Sante. Wielbiciele „czystej” pasty bez dodatków także znajdą coś dla siebie.

Oryginalne opakowanie, atrakcyjna cena

Wszystkie trzy rodzaje hummusów pakowane będą w 125-gramowe przezroczystych kubeczkach. Przyciągać będą nie tylko wyglądem i rodzajem opakowania, wyjątkowa będzie również cena, niższa od produktów konkurencyjnych firm.

Propozycje podania

Hummusy to idealny pomysł na przekąskę między posiłkami. W formie dodatku do kanapek, do pieczywa chrupkiego czy na wafle ryżowe, hummus zawsze smakuje wyśmienicie i urozmaica nasz codzienny jadłospis. Spożywać go można na wiele sposobów, m.in. jako „dip” do warzyw, chleba, grzanek lub pit itp. Idealny w połączeniu z warzywami na kanapki… sposobów wykorzystania arabskiej potrawy w kuchni jest bez liku. Warto włączyć go do menu ze względu na smak i przede wszystkim szeroką paletę substancji odżywczych. Samo zdrowie!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF