Sałatka rakowa:

  • 400 g obgotowanych ogonów rakowych
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 1 limonka
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
  • 1 suszona, drobno pokrojona figa
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • kromki pieczywa WASA Z SEZAMEM

Wasa Sałatka rakowa z ziołowo - limonkową salsą - Julita Strzałkowska photoPrzygotowanie:

Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF