Produkowany w małych partiach Wild Turkey RareBreed,to najlepiej sprzedający się burbon klasy premium w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. To ulubiony burbon legendarnego Jimmy’ego Russella, master distillera marki Wild Turkey. Jest to też trzeci wariant tej kultowej, amerykańskiej marki, dostępny w naszym kraju już od kwietnia.

RB 108.2 750ml on White BackgroundDo tej pory legendarna marka Wild Turkey oferowała w Polsce swoje dwa flagowe produkty – Wild Turkey 81 i Wild Turkey 101[1]. Teraz, dla stale powiększającego się grona amatorów amerykańskich whiskey,marka Wild Turkey wprowadza na rynek burbon klasy premium – Wild Turkey RareBreed. Ten wyjątkowy, produkowany w małych partiach trunek, dostępny jest w Stanach Zjednoczonych od 1991 roku. Posiada on oznaczenie barrel proof. Oznacza to, że rozlewany jest prosto do butelek, bez rozcieńczania wodą w celu obniżenia mocy.Dzięki temu w smaku wyraźnie wyczuwalny jest aromat beczki, a finalna zawartość alkoholu jest wyższa niż w innych burbonach – wynosi 112,8 proof czyli 56,4% w skali europejskiej. Kolejną cechą wyróżniającą Wild Turkey RareBreed jest filtracja w temperaturze pokojowej, a nie na zimno, jak w przypadku większości innych whiskey.

RareBreed powstaje w wyniku połączenia 6, 8 i 12 letnich destylatów. Jego charakterystyczny smak to połączenie najwyższego możliwego stopnia wypalenia beczki, w której leżakuje, krystalicznie czystej, wapiennej wody i wysokiej zawartości żyta– mówi Marta Gorczyca, opiekun marki Wild Turkey.Ten wariant Wild Turkey toulubionyburbonJimmy’egoRussela, legendarnego master distilleramarki.Jak sam powtarza, zawsze trzyma dobrze schłodzoną butelkę w lodówce.

BurbonWild Turkey RareBreed dostępny jest w sprzedaży od początku kwietnia w wybranych sieciach handlowych i sklepach specjalistycznych.

[1]81 i 101 to oznaczenia tzw. proof, czyli zawartości alkoholu tych wariantów Wild Turkey w skali amerykańskiej. W skali europejskiej te burbony mają odpowiednio moc 40,5% i 50,5%.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF