Ryż Jaśminowy to propozycja marki Britta skierowana zarówno do znawców kuchni klasycznej jak i osób poszukujących nowych inspiracji. Naturalny, aromatyczny Ryż Jaśminowy Britta jest wyśmienitym uzupełnieniem dań kuchni tajskiej, azjatyckiej oraz egzotycznych potraw na bazie owoców morza.

Britta Ryż Jaśminowy w lewoRyż jaśminowy symbolizuje wszystko to co w kuchni orientalnej najcenniejsze. Jego doskonały smak, subtelny aromat oraz białe jak kwiat jaśminu ziarna sprawiają, że jest jednym z najbardziej cenionych gatunków ryżu na świecie.

Ryż Jaśminowy marki Britta charakteryzuje się smukłymi, połyskującymi ziarnami. Jego jaśminowa woń wyczuwalna jest już w surowym ziarnie, ale pełny aromat uwalnia się dopiero w trakcie gotowania. Po przyrządzeniu Ryż Jaśminowy Britta staje się lekki i sypki. Nigdy się nie skleja.

Wyjątkowy delikatnie słodkawy aromat Ryżu Jaśminowego Britta wspaniale harmonizuje się z pikantnymi potrawami, łagodząc ich ostrość i wnosząc delikatność. Smakuje wyśmienicie serwowany z polędwiczkami, kurczakiem czy krewetkami doprawionymi chili lub imbirem. Doskonale komponuje się również z orientalnymi dodatkami np. mleczkiem kokosowym, trawą cytrynową oraz pędami bambusa.

Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.

Produkt: Ryż Jaśminowy Britta

Gramatura: 4 x 100g

Cena: ok. 6 zł

PRZEPIS 

Różowe polędwiczki wieprzowe w glazurowanym sosie z gorgonzoli

Składniki:
1 torebka Ryżu Jaśminowego Britta, 2 sztuki polędwiczek wieprzowych, 200 ml śmietany lub jogurtu, 100 g sera gorgonzola, czerwony pieprz, oliwa z oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe natrzyj solą i pieprzem. Zalej oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn, czosnek i marynuj przez 2 godziny. Ryż Jaśminowy Britta ugotuj w osolonej wodzie. Sos: szklankę śmietany lub jogurtu wlej do rondelka, dodaj pokrojony na kawałki ser gorgonzola. Gotuj przez cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego, błyszczącego sosu. Zamarynowane polędwiczki smaż na różowo przez ok 10 minut, regularnie odwracając je podczas smażenia. Na talerzu ułóż pokrojone w plastry polędwiczki oraz porcję Ryżu Jaśminowego Britta. Danie udekoruj sosem z gorgonzoli, gałązkami rozmarynu i czerwonym pieprzem. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF