Cech Piwowarów Browarów Regionalnych Jakubiak zrzesza piwowarów ze wszystkich browarów Grupy BRJ, którzy chcą tworzyć nowe piwne receptury wymieniając się przy tym doświadczeniem, a tym samym nieustannie się szkoląc i podnosząc swoje kwalifikacje.

7W ramach Cechu piwowarzy odbywają cykliczne spotkania w browarach Grupy BRJ: Ciechan, Lwówek, Bojanowo oraz Tenczynek, aby debatować nad stworzeniem kolejnych wyjątkowych produktów w oparciu o wiedzę, wieloletnią praktykę, a przede wszystkim nieograniczoną wyobraźnię. Cech Piwowarów Browarów Regionalnych Jakubiak zwolniony jest bowiem ze standardowych rozwiązań i wydeptanych ścieżek. Każda piwna nowość jaką wspólnie stworzą piwowarzy w jednym z browarów Grupy BRJ będzie warzona w ograniczonej ilości. W efekcie miłośnicy złotego trunku będą mogli delektować się limitowanymi edycjami piwa.

„Podczas naszych spotkań odrywamy się od tradycyjnego portfolio, poszukujemy innych smaków. Dzięki takiej wymianie myśli, nie tylko szkolimy się, doskonalimy swoje umiejętności i wzajemnie inspirujemy, ale i warzymy coś specjalnego dla piwoszy. Liczymy, że co roku wprowadzimy około 5 nowych receptur. Powołanie Cechu Piwowarów jest doskonałą okazją do zaskakiwania nowymi piwnymi smakami oraz kreowania rynkowych trendów.” – mówi Maciej Jakubiak, wiceprezes Zarządu Grupy BRJ.

Grupa BRJ posiada stabilną pozycję na rynku stale zwiększając sprzedaż i reanimując kolejne zabytkowe browary. Rokrocznie wprowadza kilka nowych marek piw, tak przywracając stare receptury, jak i eksperymentując ze składnikami. Efektem czego są tzw. piwa nowej generacji jak np. Lwówek Jankes, który od premiery niezmiennie ma największy wzrost sprzedaży wśród wszystkich piw tej największej grupy piwnej z całkowicie polskim kapitałem.

Browary Regionalne Jakubiak podjęły też się misji edukowania konsumentów w zakresie wiedzy o powstawaniu prawdziwego, naturalnego piwa i obalania piwnych mitów. 6 września br. odbył się pierwszy z cyklu Warszawski Festiwal Piwa Regionalnego w restauracji Ciechan na Foksal, podczas którego odbyły się warsztaty prowadzone przez ekspertów z branży pt.: „Jak powstaje piwo?”, „Piwny savoir vivre”, „Poznaj piwo zmysłami – warsztaty sensoryczne” i „Gotowanie z piwem i do piwa”. Energia i aktywność przybyłych miłośników piwa w połączeniu z pasją i zaangażowaniem prowadzących sprawiła, że Festiwal nabrał niepowtarzalnej atmosfery z piwem w roli głównej. Wiedzę nabytą podczas zajęć piwosze mogli wykorzystać w „próbie pięciu piw”, która przysporzyła wiele emocjonujących przeżyć. Uświetnieniem święta piwa był klimatyczny koncert duetu Karoliny Sumowskiej (Karo Su) i Miguela Moon.

Warszawski Festiwal Piwa Regionalnego cieszył się dużym zainteresowaniem, w związku z tym restauracja Ciechan na Foksal, w której można smakować szerokiego wyboru lanych i butelkowych piw browarów Grupy BRJ, będzie organizowała szereg spotkań przy piwie z dobrą muzyką oraz ciekawe koncerty. Ciechan na Foksal jest prekursorem mody na picie piwa „paletami”.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF