Jak połączyć polską tradycję z nutą orientu? Co przyrządzić na obiad, aby zjeść smacznie i zdrowo? W ramach cyklu podróży kulinarnych z Travelplanet.pl prezentujemy prosty przepis na pierogi z mięsem wzbogacone o imbir – magiczną przyprawę, którą odmieni, wydawać by się mogło, zwyczajną polską potrawę.

Czym jest imbir? To nic innego jak suszone podziemne kłącze byliny pochodzącej z tropikalnej Azji i Oceanii. W Azji imbir to podstawowy dodatek do potraw, będący skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości. Jakich? Po pierwsze, imbir leczy przeziębienie. Po drugie, ułatwia trawienie i łagodzi mdłości np. w przypadku choroby lokomocyjnej oraz przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Po trzecie, łagodzi bóle miesiączkowe. Po czwarte, jest niezbędnym dodatkiem do jadłospisu osób z podwyższonym cholesterolem. Nic dziwnego, że Azjaci przez długie lata cieszą się wyśmienitym zdrowiem. Każdy, kto marzy o wyprawie w głąb Azji i skosztowaniu orientalnych specjałów może znaleźć wycieczki do Chin już od 3118 zł za osobę, np. w Travelplanet.pl. Tymczasem dziś i my możemy spróbować azjatyckich przypraw na naszych stołach.

Przepis na pierogi z mięsem i imbirem

1Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli
  • 40 g poru (biała część)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta pieprzu (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno filety oraz por. Podsmaż wszystko przez ok. 10 min na patelni na rozgrzanym maśle.
  2. Dopraw przyprawami i ostudź.
  3. Po ostudzeniu zmiel całość w maszynce do mięsa.
  4. Dopraw farsz imbirem.
  5. Z jajka, mąki pszennej i ok. 100 ml letniej wody z domieszką łyżki oleju, przygotuj ciasto na pierogi. Rozwałkuj cienko ciasto i przy użyciu szklanki wytnij okrągłe krążki.
  6. Każdy krążek napełnij przygotowanym farszem i sklej pierogi.
  7. Gotowe pierogi gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia w posolonej wodzie.
  8. Rozgrzewające pierogi najlepiej jest podać od razu po przygotowaniu polane stopionym masłem.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF