Jesień za oknami to doskonały czas na wprowadzenie do naszego codziennego menu aromatycznej mieszanki przypraw. Mowa o curry, – która nie tylko skutecznie rozgrzeje w chłodniejsze dni, ale także nada naszym potrawom niesamowicie wyrazistego smaku. Dodatkowo curry jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw świata! Jeśli jeszcze nie wiesz, jak wykorzystać ją w swojej kuchni, zainspiruj się pomysłami marki WINIARY i zaskocz swoich bliskich oryginalnymi i idealnie doprawionymi daniami.

kurczak-curryZdaniem dietetyków ostre przyprawy podkreślają smak i aromat potraw, a także wpływają na trawienie i pobudzają przemianę materii. Dotyczy to także curry – czyli mieszanki przypraw, które razem tworzą niezwykle aromatyczną kompozycję. Co ciekawe, wynaleziono ją już 4 tysiące lat temu! Warto wiedzieć, że curry posiada wiele cennych właściwości. Powszechnie uważa się, że zawarta w niej kurkuma – ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i antybakteryjne. Pieprz czarny za to – według specjalistów, ułatwia trawienie, a chili przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt. W skład curry wchodzi też imbir, który od lat znany jest z właściwości przeciwzapalnych oraz cynamon – traktowany, jako źródło przeciwutleniaczy, które obniżają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Oczywiście nie można zapominać o wspaniałych właściwościach rozgrzewających tej mieszanki przypraw. Jesienią czy zimą curry przyjemnie rozgrzeje nasz organizm na naprawdę długi czas! Jeśli nie masz pomysłu na dania z wykorzystaniem tej przyprawy rodem z Indii, z pomocą przychodzi marka WINIARY! Z WINIARY POMYSŁ NA… Soczystego kurczaka w śmietankowym curry i WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w złocistym curry wprowadzimy orientalną odmianę do naszego domu i zaskoczymy najbliższych pysznymi, oryginalnymi potrawami.

Na wyjątkowy, jesienny obiad polecamy soczystego kurczaka w curry z ananasem. Połączenie tej ostrej przyprawy z łagodnym, słodkim ananasem w sosie śmietankowym daje smakowity efekt. Do przygotowania tego dania potrzebujemy 1 kg pałek z kurczaka (8 szt.), 50 ml śmietany 30%, plastrów ananasa – świeżego lub z puszki (do smaku) i WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka w śmietanowym curry. Kurczaka myjemy i osuszamy, a plastry ananasa kroimy na duże cząstki. Do woreczka z górnej części opakowania wkładamy pałki z kurczaka i dodajemy przyprawy z dolnej części opakowania, po czym mieszamy z 50 ml śmietanki kremówki. Wsypujemy cząstki ananasa i zamykamy woreczek czerwoną zapinką. Delikatnie obracając woreczek, równomiernie rozprowadzamy przyprawę i śmietankę na mięsie. Woreczek układamy w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na niższym poziomie przez 60 minut w temperaturze 200°C. Ostrożnie wyciągamy z woreczka i podajemy z ugotowanym ryżem, (np. basmanti lub brązowym) i surówką z jabłka oraz marchwi. Smacznego!

Masz ochotę na aromatyczną pierś kurczaka w towarzystwie ulubionych warzyw? Przygotuj WINIARY Pomysł na…PAPIRUS soczystą pierś kurczaka w złocistym curry i podaj ją w towarzystwie ulubionych dodatków! Mięso smażymy bez dodawania tłuszczu podczas smażenia, a dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw kurczak przygotowany w papirusie smakuje idealnie. Do przyrządzenia dania potrzebujemy ok. 600 g piersi z kurczaka (4 sztuki), WINIARY Pomysł na…PAPIRUS soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, 2 woreczków ryżu i swoich ulubionych warzyw. Pierś z kurczaka (ok. 150 g) lekko rozbijamy, na grubość 1,5-2 cm. Umieszczamy ją na jednej połowie pergaminu, drugą połową zaś przykrywamy mięso od góry. Kurczaka zawiniętego w pergamin kładziemy na rozgrzanej wcześniej patelni i smażymy na małym ogniu na kuchence gazowej lub na średniej mocy kuchence elektrycznej 5 minut z każdej strony, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Przekładamy całość na talerz, a papier wyrzucamy. Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem i swoimi ulubionymi warzywami np. gotowanymi na parze. Oczywiście dodatki zależą od co lubią Twoi bliscy. Będzie pysznie!

WINIARY POMYSŁ NA… Soczystego kurczaka w śmietankowym curry – to idealny sposób na odpowiednio doprawionego i soczystego kurczaka z piekarnika w orientalnym wydaniu. Znakomicie dobrana kompozycja przypraw znanych z indyjskiej kuchni sprawi, że nasze mięso stanie się niezwykle pyszne i dobrze przyprawione, a sos, który powstanie podczas pieczenia w woreczku będzie miał idealnie kremową konsystencję.

WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w złocistym curry – to innowacyjny i wyjątkowo prosty sposób smażenia, dzięki któremu przygotujemy soczyste i pyszne mięso z patelni bez dodawania tłuszczu podczas smażenia i to w zaledwie 10 minut. Odpowiednio dobrana kompozycja ziół i przypraw w orientalnym stylu to gwarancja niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku w Twoim domu.

Sugerowana cena detaliczna produktu:

WINIARY POMYSŁ NA… Soczystego kurczaka w śmietankowym curryok. 2,99 zł

WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka w złocistym curry ok. 2,99 zł

Po więcej inspiracji na pyszne dania i przekąski z przyprawą curry w roli głównej, zapraszamy na www.winiary.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF