Pamiętasz smak i aromat rosołu gotowanego przez babcię? Teraz możesz przypomnieć je sobie w dowolnym momencie. Ten przyrządzony z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia smakuje wyśmienicie, zupełnie jak u babci.

Rosół z Kurczaka ZagrodowegoAromatyczny zapach bulionu przywołuje wspomnienia wakacji spędzanych na wsi. Tradycyjny rosół, jaki znamy z dzieciństwa, gotowany jest na bazie drobiu hodowanego na przydomowych podwórkach. Kurczak Zagrodowy z Podlasia genetycznie pochodzi od wiejskich kur. Hodowany jest dłużej niż zwykłe kurczaki i to wyłącznie na małych rodzinnych fermach, położonych w czystym ekologicznie regionie Podlasia. Zagrodowy karmiony jest jedynie roślinną paszą, bogatą w witaminy i składniki mineralne, dzięki temu jest mniej otłuszczony niż zwykły kurczak. Wszystko to sprawia, że dania przyrządzone z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia mają wyśmienity smak i aromat, a rosół przywodzi na myśl ten gotowany przez babcię.

Sekretem wybornego i klarownego rosołu są odpowiednie składniki oraz długi czas gotowania. Dlatego Kurczak Zagrodowy występuje także w wersji dla miłośników tej królowej polskich zup, tj. w postaci Kurczaka Rosołowego. Jest to zestaw produktów do samodzielnego przygotowania domowego rosołu, w którego skład wchodzą również podroby, nadające bulionowi charakterystycznego smaku. Do kurczaka dołączona jest także saszetka, zawierająca specjalną kompozycję ziół i przypraw bez dodatku glutaminianu, która ułatwi przygotowanie aromatycznego rosołu.

Drosed poleca sprawdzony przepis na Rosół domowy z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia.

Potrzebujesz:

– 1 Kurczaka Zagrodowego z Podlasia

– 1 obraną cebulę

– 1 pęczek posiekanej natki pietruszki

– 1 pora

– 1 szklankę kaszy manny

– 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.

– 2 jajka

– 2 obrane marchewki

– 50 g masła

– liść laurowy

– pieprz do smaku

– sól

– ¼ bulwy selera

Sposób przygotowania:

Kurczaka Zagrodowego z Podlasia pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu. Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.

Kurczak Zagrodowy z Podlasia dostępny jest w ofercie Grupy Drosed – Specjalisty od drobiu – w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99-12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF