Już niedługo walentynki! To amerykańskie święto zakochanych na dobre wpisało się już do polskiego kalendarza. W ten wyjątkowy dzień, pełen miłych gestów pragniemyspędzićz ukochaną osobą jak najwięcej czasu. Aby więc razem tego dnia celebrować każdą chwilę zaprośmy partnera do kuchni i wspólnie przygotujmy pyszną, romantyczną kolację, nie zapominając o znanym polskim przysłowiu -„przez żołądek do serca”!

walentynki z WINIARYNiewielu z nas wie, że lubczyk wprowadzony przez Rzymian do Europy jest uważany za jeden z najsłynniejszych afrodyzjaków! Ekstrakt z korzenia tej rośliny znajdziemy w Przyprawie w płynie MAGGI z wyciągiem z lubczyku.Na romantyczną kolację proponujemy, więc wspólne przygotowanie wyjątkowego łososia pod pierzynką z chleba tostowego oraz Sosu koperkowego ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY. Twój dom spowije aromat, któremu nikt się nie oprze! Przygotowania zaczynamy od przekrojenia łososia na 4 porcje. Następnie skrapiamy rybę sokiem z cytryny oraz Przyprawą w płynie MAGGI i oprószamy solą i pieprzem. Łososia posypujemyjeszcze koperkiem i pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. W międzyczasie kruszymy chleb i łączymy go z 1 łyżką musztardy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z chlebem. Później naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy w nim ryby skórą do góry, na każdej kładziemy porcję chleba i rozsmarowujemy. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy bez przykrycia 20 minut. W międzyczasie zawartość opakowania z sosem dokładnie rozprowadzamy w 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%. Stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Upieczonego łososia podajemy z sosem.Mmm pycha! Wspólne gotowanie w kuchni wywołuje w nas wiele pozytywnych emocji. To idealny sposób nie tylko na podtrzymanieromantycznego nastroju, ale także na spędzenie czasu razem w miłej atmosferze. Jednak to nie wszystko! Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż64% z nas podczas wspólnego przygotowywania posiłkówodczuwa zadowolenie, a 57% towarzyszy uczucie radości. Dzielmy się, więc pozytywnymi emocjami i zaprośmy partnera do kuchni, aby razem przygotować pyszną, walentynkową kolację! Inspiracje kulinarne idealne na tę okazję zapewnia marka WINIARY.

Włochy słyną nie tylko ze świeżych serów czy aromatycznych ziół, ale także z wyjątkowych potraw, idealnych na romantyczną kolację we dwoje. Warto więc podczas walentynek zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i wspólnie przygotować  pysznego kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Potrzebne nam będą WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą, śmietana 12%, 400g piersi z kurczaka oraz 1 kulka mozzarelli (100g). Na początek piersi kurczaka kroimy na kotlety i rozbijamy na grubość około 1 cm. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na średnim ogniu (ok. 60% mocy) obsmażamy kotlety przez 1 minutę z każdej strony. Następnie zawartość saszetki WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody i 50 ml śmietanki 12%, dodajemy do kurczaka i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez 8 minut. Później mozzarellę kroimy w plastry i układamy po jednym plastrze na każdym kawałku kurczaka. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze przez około 1 min. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z świeżą sałatą skropioną sosem vinegret, do której przyrządzenia możesz zaangażować swoją drugą połówkę. Smacznego!

Przyprawa w płynie MAGGI z wyciągiem z lubczyku–Uniwersalna przyprawa ma szerokie zastosowanie i jest idealna do zup, sosów, dań z patelni, niezliczonych przystawek i dań na zimno.

Sos koperkowy ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY – niepowtarzalny smak zawdzięcza głównie doskonałej kompozycji ziół i przypraw. Doskonale podkreśli smak ryb – zarówno tych pieczonych, duszonych, jak i smażonych. Można wykorzystać go także, jako dodatek do przystawek.

WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą – prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnej potrawy z kurczaka w prawdziwie włoskim stylu.Kompozycja składników zawierająca paprykę, dojrzałe pomidory i zioła znane z włoskiej kuchni – bazylię, tymianek i rozmaryn w idealnej proporcji, to gwarancja wyjątkowego, włoskiego smaku i idealnej konsystencji dania.

Sugerowana cena detaliczna produktu:

Przyprawa w płynie MAGGIz lubczykiem–

Sos koperkowy ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY – ok. 2,10 zł

WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą – ok. 2,69 zł

Po więcej inspiracji nawspólne gotowaniezapraszamy na www.winiary.pl.

* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF