Rodzynki nieodłącznie kojarzą nam się ze słodkimi wypiekami i dodatkiem do ulubionych deserów. Trudno jest sobie wyobrazić Święta bez tych słodkich przekąsek, które są niezastąpionym elementem zarówno aromatycznych ciast, jak i wytrawnych potraw. Sprawdźcie najlepsze przepisy na zbliżające się Święta!

SchowekCiasto bakaliowe

Składniki:

  • 2/5 kostki do pieczenia Kasia (100g)
  • 2/3 szklanki cukru (160g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jaja
  • 50 ml rumu
  • 1 szklanka rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 szklanka orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 1 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland

Ciasto bakaliowePrzygotowanie:

Owoce i orzechy wymieszaj z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzej do 160st. C. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Miękką margarynę utrzyj z cukrem dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem wlej rum. Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm i piecz około 60 minut.

Świąteczny pudding

Składniki:

  • 250 g czekolady
  • 175 g masła
  • 5 jajek
  • 75 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 20 g rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 20 g suszonej żurawiny Bakalland

świąteczny pudding czekoladowyPrzygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder oraz jajka. Dolej do nich roztopioną czekoladę i zmiksuj całość na gładką masę. Do masy dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj. Posmaruj odrobiną masła 6 foremek. Rozlej do nich czekoladowy krem, ale nie po same brzegi, ponieważ ciasto odrobinę napęcznieje pod wpływem temperatury. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po tym czasie pudding powinien być zapieczony. Gotowe!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF