Fundacja Pro-Test opublikowała listę firm, która zakupiła sól wypadową myśląc, że kupiła sól spożywczą. Na liście znalazło się wiele restauracji, małych piekarni, ale nie zabrakło dużych koncernów jak Agros Nova, piekarnie w Tesco, sklepy Auchan.

splilled salt

Należy zauważyć, iż zgodnie z pismem GIS wszystkie te firmy kupowały sól wypadową, myśląc, że kupują sól spożywczą- tak też była ona oznakowana.

Lista firm, u których znaleziono sól wypadową. Źródło: Fundacja Pro-Test

GIS zaznaczył, że choć sól wypadowa zawiera chlorku sodu (NaCl) i substancji przeciwzbrylającej, a mniej wody i siarczanu (VI) sodu, potwierdzony został brak bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzi związany ze  spożyciem produktów spożywczych wyprodukowanych z użyciem soli wypadowej.

Pismo Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Źródło: Fundacja Pro-Test

 

Jak do tej pory Główny Inspektorat Weterynaryjny podał nazwy trzech zakładów, które sprzedawały sól wypadową jako sól spożywczą:

 

– Amasol Sp. z o.o. , Chełmiczki 45, 88-121 Chełmce, gm., Kruszwica

– PPHU Konsalt, Chełmiczki 45, 88-121 Chełmce

– ZPS Łojewski Sp. z o.o., ul. 23 Stycznia 2, 63-130 Książ Wlkp.

 

Póki co zatrzymano pięć osób, które usłyszały zarzut wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka, za co może grozić do pięciu lat więzienia.

 

Główny Inspektor sanitarny informuje również, iż nielegalne wykorzystanie soli przemysłowej przy produkcji środków spożywczych należy traktować przede wszystkim w kontekście przestępstwa gospodarczego, a nie sanitarno-epidemiologicznego. Sprawa ta na terytorium Polski jest więc obecnie przedmiotem śledztwa prowadzonego przez Prokuraturę.

 

 

 

Źródło zdjęcia: we-dwoje.pl

 

 

Poniżej komentarz firmy Agros Nova:

 

Agros-Nova nigdy nie kupowało soli wypadowej, tylko sól spożywczą warzoną atestowaną. Jesteśmy ostrożni, więc po pierwszych medialnych informacjach o możliwości zagrożenia natychmiast przekazaliśmy próbki naszych produktów do do laboratorium analitycznego. Wszystkie przeprowadzone kontrole i badania potwierdziły ich całkowite bezpieczeństwo  – stwierdzono, iż badane produkty nie zawierają substancji wpływających negatywnie na zdrowie konsumentów. 

Oceny ryzyka opracowane zostały  przez Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Państwowy Zakład Higieny, a także Krajowego Konsultanta w dziedzinie Toksykologii Klinicznej i Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF