Lato się skończyło, ale nie należy się zanadto smucić z tego powodu. Jesień to bowiem całkowicie nowe wyzwania kulinarne i prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Po sezonie urlopowym przyjemnie zaszyć się w kuchni i ugotować coś wyjątkowego. Przedstawiamy dwa przepisy kulinarne, które znakomicie smakują jako samodzielne dania, ale także w połączeniu. Sprawdźcie sami!

Potato pancakesChrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym 

Składniki:
– ziemniaki – 1 kg
– cebula – 1 szt.
– jajka – 1 szt.
– mąka – 2 łyżki
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
– sos koperkowy Tarsmak

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.
Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.

Pikantny gulasz wołowy

Goulash soup with pork and mushrooms.Składniki:
– wołowina gulaszowa – 1/2 kg
– cebula – 2 szt.
– mąka – 2 łyżki
– olej – 4 łyżki
– liść laurowy – 2 szt.
– ziele angielskie – 3-4 ziarenka
– rozmaryn świeży – 1 gałązka
– sos piri-piri Tarsmak – 1 łyżeczka
– sól do smaku

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku.

Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.
Przepisy przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF