Trwające Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej to jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń sportowych tego roku. Piłkarskie potyczki już od kilku dni wzbudzają ogromne emocje. Polską drużynę wspieramy głównie przed telewizorami, często w towarzystwie znajomych. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć pożywnych przekąsek, które skutecznie dodają energii do kibicowania. Warto jednak odejść od popularnych, ale niezdrowych chipsów i przygotować przysmaki z cieciorką w roli głównej.

 Chrupiący popcorn z cieciorki

Jasmeen_Przekąski na EURO (1)Składniki:

  • 1 opakowanie gotowanej cieciorki z puszki (np. marki Jasmeen)
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • wędzona papryka
  • sól ziołowa
  • pieprz

Przygotowanie:

Cieciorkę odcedzamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej około 5 łyżeczek oliwy, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, pieprz oraz sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby kuleczki ciecierzycy były dobrze obtoczone oliwą i przyprawami. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim cieciorkę, którą pieczemy około 20 minut. Gotowe kuleczki powinny być chrupiące i mieć zarumieniony kolor. Można podawać je w miseczce, lub podobnie jak popcorn w papierowym opakowaniu.

Chipsy z chleba pita z dipem z ciecierzycy

Jasmeen_Przekąski na EURO (2)Składniki:

  • 1 opakowanie ciecierzycy gotowanej z puszki (np. marki Jasmeen)
  • 2 chlebki typu pita
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czarny mielony pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • sól

Przygotowanie:

Na małej patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Następnie odcedzoną ciecierzycę umieszczamy w głębokiej misce i dodajemy do niej zawartość patelni, a także sól, czarny pieprz, sok z cytryny oraz śmietanę. Całość blendujemy. Sezam dodajemy do dipu i dokładnie mieszamy. W pełni gotowy dip przekładamy do małych miseczek. Następnie chleb typu pita przecinamy na pół i tworzymy kawałki o kształcie trójkątów. Zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni i podajemy razem z dipem z ciecierzycy.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF