Składniki farszu:

  • Śmietankowy serek twarogowy Cremetta 50g ( 2-3 sztuki )
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4-6 plasterków ulubionej szynki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

ptysie_z__serkiem_marki_lactima__szynk___i__warzywami_1Sposób  przygotowania:

Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Składniki ptysi:

  • 250ml wody
  • 90g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób  przygotowania:

Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu, a następnie doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Ściągnij rondel z ognia i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do chwili, kiedy uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do ciasta jajka i dodaj sól. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj kuleczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 15 – 20 minut. Ostudzone ptysie natnij na dole i wypełnij farszem (z podanych proporcji powinno wyjść około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF