Śniadanie na słodko, pyszny deser czy przekąska w ciągu dnia to ulubione posiłki wszystkich dzieci. Wzbogacenie ich o świeże owoce to często nie lada wyzwanie dla rodziców. Tym, którzy szukają smacznych sposobów na przemycenie ich do jadłospisu małego smyka, polecamy Dżem Aksamitny Truskawkowy Herbapol. Nie zawiera pestek i ma niezwykle gładką konsystencję, która jest idealna nawet dla najmłodszych łasuchów. Dzięki temu stanowi smakowite uzupełnienie tradycyjnych kanapek czy naleśników. Inspiruje również do tworzenia innych, bardziej wyszukanych potraw.

Herbapol_Dżemowa Spiżarnia_TruskawkaDżem Aksamitny Truskawkowy Herbapol z linii Dżemowa Spiżarnia to wyjątkowo aksamitny, delikatny smak, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Został stworzony z najsłodszych truskawek pochodzących z upraw z regionu Lubelszczyzny i okolic. Nie zawiera pestek i ma idealnie gładką konsystencję.  Ponadto, każdy słoiczek dżemu jest wyjątkowo owocowy – 100 g produktu zostało przygotowane ze 100 g owoców. Doskonale sprawdzi się na śniadanie czy podwieczorek oraz zachęci do kulinarnych eksperymentów i odkrywania całkiem nowych zastosowań w codziennej kuchni. Tomek Jakubiak, ambasador marki Herbapol, przygotował kilka pomysłów na pyszne i wartościowe dania dla małych smakoszy.

Maślano-orzechowe grzanki z twarogiem i dżemem

Składniki:

4 kromki razowego chleba, 1 łyżka miodu, 2 łyżki masła, 1 łyżka łuskanych orzechów laskowych,
1 łyżeczka soku z limonki, Dżem Aksamitny Truskawkowy Herbapol, 1 kostka twarogu, mięta lub bazylia do ozdoby

Przygotowanie:

Orzechy prażymy na suchej patelni i obieramy z łupiny. Lekko je rozdrabniamy i wrzucamy ponownie na patelnię. Dodajemy masło, miód i sok. Na powstałej mieszance obsmażamy kromki chleba razowego. Na każdej grzance kładziemy plaster sera oraz porcję Dżemu Aksamitnego Truskawkowego Herbapol i posypujemy miętą lub bazylią.

Waniliowe leniwe w sosie truskawkowym

Składniki ciasta:

350 g białego sera twarogowego, 2 jajka, 1 laska wanilii, szklanka mąki pszennej, posiekana mięta,
1 łyżka dobrego masła, cukier do smaku, sól

Składniki sosu:

½ słoika Dżemu Aksamitnego Truskawkowego Herbapol, ¼ szklanki soku z cytryny, 2 goździki, szklanka wody, łyżka miodu, 2 ziarna kardamonu lub łyżeczka kardamonu w proszku

Przygotowanie:

Do przygotowanej miski wrzucamy twaróg, dodajemy jajka, mąkę, sól oraz posiekaną miętę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki, które wrzucamy do ciasta. Tak przygotowaną mieszankę należy dokładnie zagnieść, nie przejmując się, że masa lekko się lepi do dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na kulki i na obsypanej mąką stolnicy wyrabiamy ruloniki, które lekko zgniatamy. Rulonik kroimy
na ulubionej wielkości kluseczki. Wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy chwilę, aż wypłyną
na jej powierzchnię. Leniwe hartujemy lodowatą wodą, osączamy lekko na sicie i przed podaniem podsmażamy  na maśle.

W rondelku podgrzewamy wodę z sokiem, kardamonem, miodem i goździkami. Czekamy aż woda odparuje i dodajemy Dżem Aksamitny Truskawkowy Herbapol. Całość mieszamy i powstałym sosem polewamy kluseczki.

Biszkopt z patelni z dżemem truskawkowym

Składniki:

3 czubate łyżki mąki, 1 słoik Dżemu Aksamitnego Truskawkowego Herbapol, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1 ½ łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olej do smażenia.

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, żółtka – w osobnej misce – miksujemy z mąką, mlekiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Uzyskana masa powinna mieć konsystencję półpłynną. Drewnianą łyżką przekładamy pianę do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Placek smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej, na odrobinie oleju, na małym ogniu. Gdy spód będzie rumiany, a wierzch lekko ścięty, omlet delikatnie przekładamy na drugą stronę. Możemy to zrobić za pomocą talerzyka. Smażymy jeszcze krótką chwilę. Gotowy biszkopt podajemy z Dżem Aksamitnym Truskawkowym Herbapol.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF