Pas kawowy to doskonale znany miłośnikom kawy obszar na ziemi. Regiony położone między Zwrotnikami Raka i Koziorożca uchodzą bowiem za unikalne tereny, na których pozyskiwane są najwyższej jakości ziarna kawowca. W  dużej mierze, to właśnie warunki geograficzne mają wpływ na smak, zapach, intensywność czy tzw. body kawy.Odkrywanie jej jednorodnych, charakterystycznych dla regionu aromatów lub ich nieoczywistych połączeń, to wyjątkowe przeżycie.Codziennie możecie go doświadczać w kawiarniach Starbucks!

Przewodnik po smakach kawySkąd pochodzi Twój ulubiony smak?

Polacy uwielbiają pić kawę.Wg badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Starbucks,aż75% z nasnie wyobraża sobie dnia bez kubka tego napoju. Przede wszystkim dlatego, że potrafi poprawić nastrój ipozwala się zrelaksować. Jak pokazują badania, kawę cenimy również za smak. O jego walorach decyduje przede wszystkim rejon, z którego pochodzą ziarna.Najlepsze na świecie plantacje znajdują się w trzech głównychregionach: Ameryce Łacińskiej, Afryce iPółwyspieArabskim oraz Azji i rejonach Pacyfiku. Stamtąd pozyskiwane są wyselekcjonowane ziarna, których każda odmiana nadaje kawie wyrazisty smak, za który tak ją uwielbiamy.

Podróż po świecie smaków Starbucks®

Wśród najbardziej rozpoznawalnych na świecie kaw, gatunki z Ameryki Łacińskiej zajmują szczególne miejsce. Gorący i wilgotny latynoamerykański klimat to warunki, które sprzyjają uprawie wyjątkowo delikatnej kawy. Przykładem jest rosnąca u stóp Andów, w otoczeniu dymiących wulkanów, kawa Columbia, słynąca ze swej aromatyczności i wytrawnej nuty smakowej orzecha.

Kawy z regionu Afryki charakteryzujez kolei owocowy lub kwiatowy posmak. Zachwycają soczystością oraz orzeźwiającymi nutami, które zapewniają cytrusowe aromaty. Taka jest właśnie kawa Kenya, której rześki smak idealnie odpowiada gorącemuklimatowi Afryki. Swoją rozpoznawalność zawdzięcza lekkiej kwasowości uzyskanej dzięki armatom cytrusowym,głównie grejpfruta, ale także cytryny lub cierpkiej pomarańczy.

Natomiast rejon Azji i Pacyfiku wyróżnia się kawami o intensywnym i mocnym smaku oraz ziołowym aromacie. Tę grupę najlepiej reprezentujeSumatra, kawa o niezwyklesilnym, ziołowym i ziemistym posmaku.

Kawowe zamieszanie

„Oprócz kaw o jednorodnym pochodzeniu, gamę smaków Starbucks uzupełniają mieszanki. Swójniespotykany aromat zawdzięczają ziarnom pochodzącym z różnych zakątków świata” – tłumaczy Aleksandra Stępień, Starbucks Coffee Master.–„Ich niezwykłość tkwi właśnie w egzotycznym połączeniu, dzięki któremu uzyskuje się pełnię smaku. Jesteśmy z nich wyjątkowo dumni,ponieważ dzięki starannemu doborowi ziaren i wielu degustacjom,potrafimy stworzyć kawę idealną” – dodaje.Taką mieszanką jest m.in. Caffe Verona skupiająca w sobie moc i intensywność azjatyckich kaw oraz słodki, czekoladowy smak zaczerpnięty z latynoamerykańskich aromatów. Dzięki tym i wielu innym połączeniom, w Starbucks powstają oryginalne kompozycje, które zapewniają klientom jeszcze więcej pysznych, smakowych wrażeń.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF