Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 biała cebula (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
2 ½ szklanki buliony warzywnego
Sok z 1 cytryny
50 ml oliwy z oliwek
sól

2Sposób przygotowania:

1. Pod bieżącą wodą opłucz soczewicę i wsyp do garnka.
2. Dołóż koncentrat pomidorowy i czosnek.
3. Zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 40 min często mieszając. Soczewica powinna się rozgotować.
4. W czasie kiedy soczewica się gotuje, obierz i posiekaj białą cebulę. Posiekaną cebulę podduś na 20 ml oliwy i dorzuć do soczewicy pod koniec gotowania. Ten krok ewentualnie można pominąć, jeśli nie przepadasz za duszoną cebulą.
5. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w piórka. Posiekaną cebulę posól i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 10 min.
6. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Wymieszaj pomidorki z cebulą. Inna opcja to dodanie czerwonej cebuli do gotowego puree i wymieszanie – wówczas cebula nie zdąży zmięknąć i będzie chrupiąca, a pomidorki można przekroić na połówki i zaserwować jako dodatek.
7. Na talerze nałóż porcję puree i pomidorowej sałatki. Podawaj jako dodatek do innych potraw lub samodzielne danie.
8. Kulki możesz też upiec w 220°C.

Dlaczego soczewica jest taka zdrowa? Opowiada doradca żywieniowy Magdalena Maławska, ekspertka programu Zdrowy Apetyt:

Soczewicę czerwoną warto włączyć do swojego jadłospisu, ponieważ jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka (wysoka przyswajalność na poziomie 85%), a także potasu i kwasu foliowego. Dodatkowo zawiera taniny – związki chroniące przed nowotworami. Ponadto ma sporo błonnika, niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna. Obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF