Składniki:

4 ½ łyżki siemienia lnianego lub ziaren chia
9 łyżek soku z cytryny
3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 ½ szklanki wiórków kokosowych
6 łyżek otartej skórki cytrynowej
6 łyżek oleju kokosowego
6 łyżek przecieru jabłkowego
¾ szklanki syropu klonowego
1 szklanka daktyli bez pestek, drobno pokrojonych

1 Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Wyłóż papierem dwie formy do pieczenia
o wymiarach 20 cm x 20 cm  (lub podobnej wielkości) lub inne odpowiadające wymiarami.
2. W małej miseczce rozmieszaj siemię lniane z sokiem z cytryny. Odstaw na ok. 20 minut, aby trochę napęczniało.
3. W międzyczasie w średniej misce wymieszaj płatki owsiane, sodę, sól i ¾ szklanki wiórków kokosowych. Dodaj otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
4. W oddzielnej misce zmieszaj olej kokosowy, przecier jabłkowy i syrop klonowy. Następnie dodaj siemię wraz z sokiem i daktyle, dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj „mokre” składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Wlej do formy, wygładź wierzch, posyp wiórkami kokosowymi i delikatnie „wgnieć” je w ciasto. Najlepiej przykryj powierzchnię papierem do pieczenia i przygnieć drugą formą.
6. Piecz 25-30 minut, aż brzegi będą lekko brązowe, a wiórki nabiorą złotego koloru. Pokrój na 12-16 kwadratów.

Dlaczego batony kokosowo-cytrynowe są takie zdrowe? Opowiada doradca żywieniowy Magdalena Maławska, ekspertka programu Zdrowy Apetyt:

W kokosie dominują kwasy tłuszczowe nasycone, które uważano do niedawna za niekorzystne dla naszego organizmu. Co ważne,
w kokosie kwasy te są średniołańcuchowe, co oznacza, że są bardzo szybko wykorzystywane przez organizm, nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej i przyspieszają przemianę materii. Kokos ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, a także przeciwgrzybicze.

Siemię lniane jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, witaminy A oraz cynku i błonnika. Reguluje perystaltykę jelit a także może działać osłaniająco na organizm. Jest również źródłem wapnia, magnezu i potasu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF