Przygotowując walentynkową kolację, warto zadbać o jej wyjątkową oprawę. Świeże kwiaty, świece, romantyczna muzyka… Te dodatki stworzą niezwykły klimat i nadadzą wieczorowi szczególną atmosferę. Nie należy jednak zapominać o tym, co znajdzie się na talerzu. Danie powinno być nie tylko pyszne i lekkie, ale także pięknie podane. Poniżej zdradzamy przepis na jeden z najlepszych naturalnych afrodyzjaków – krewetki.

Electrolux_krewetkiKrewetki w sosie z pomidorów i białego wina

Składniki:

  • 400 g całych krewetek w pancerzykach
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże świeże pomidory
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • pietruszka, posiekana, do posypania
  • świeże pieczywo

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić z grubsza. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić pomidory, doprawić solą i pierzem. Gotować przez 10 – 15 minut, aż woda odparuje i otrzymamy dość gęsty sos pomidorowy. Odstawić. Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać czosnek, smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać krewetki (w całości, w pancerzykach), smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, po czym dodać pozostałe składniki: przygotowany wcześniej sos pomidorowy i białe wino. Gotować całość na średnim ogniu ok. 10 minut. Przełożyć krewetki wraz z sosem do misek, posypać natką pietruszki. Podawać gorące, ze świeżym pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony www.electrolux.pl/gotujzpara, a jego autorką jest Natalia Rusinowska, prowadząca blog zmyslowoprzezswiat.blogspot.com.

Więcej informacji:

  • Strona www: electrolux.pl
  • Facebook: facebook.com/electroluxpolska
  • YouTube: youtube.com/user/electrolux
  • Twitter: twitter.com/Electrolux
  • Pinterest: pinterest.com/electrolux
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF