Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

DORADA PIECZONA W SOLI

dorada-pieczona-w-soliSkładniki:

  • 1 dorada (500 g)
  • 2 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 listki bazylii

Sposób przygotowania

Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka bazylię, rozmaryn i cytrynę. Posypujemy formę do pieczenia solą, tworząc warstwę o grubości około 1,5 cm. Posypujemy rybę resztą soli i wkładamy ją na 40 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podajemy z cytryną i odrobiną oliwy.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF