Choć półmetek wakacji już za nami, tropikalne upały nie odpuszczają! Gigantyczne temperatury to spore zagrożenie dla naszego zdrowia, ale również znaczny spadek energii i koncentracji. Jak smacznie orzeźwić się i jednocześnie dostarczyć sobie dodatkową dawkę energii? Skosztuj Mango lassi prosto z Indii! 

3Nie taki mamy klimat

Kilkunastodniowe upały 35-40°C to nie jest polska norma. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do  takich temperatur, dlatego też trudno nam obecnie funkcjonować. Gdy za oknem tropiki, najlepiej albo szczelnie zamknąć i pozasuwać okna, albo wybrać się nad najbliższe jezioro lub basen i tam w cieniu czekać na wieczorny wietrzyk. Co jednak, gdy jesteśmy już po, albo dopiero przed urlopem czy też obchodzimy Dzień Pracoholika (12 sierpnia) i nigdzie nie zamierzamy się ruszać? Jeśli w biurze jest klimatyzacja, to jesteśmy w dość komfortowej sytuacji, aczkolwiek pokonanie drogi z domu do pracy będzie kosztowało nas już sporo energii. Jeżeli z kolei pracujemy w miejscu, gdzie jest jedynie odrobine chłodniej niż na zewnątrz, szczególnie warto zadbać o odpowiednie nawodnienie ogranizmu i zdrowe, orzeźwiające posiłki.

Upały to nie czas na dietę!

Niewielu myśli o jedzeniu, gdy za oknem skwar. Choć w taką pogodę głównie dużo pijemy, nie zapominajmy o posiłkach. Energię zużywamy nawet, gdy nie ruszamy się zbyt intensywnie, a zdecydowanie więcej tracimy jej, gdy termometr pokazuje powyżej 30°C. Idealną propozycją na aktualną aurę jest Mango lassi – orzeźwiający koktajl, który przywędrował do nas z Indii. Doskonale gasi on pragnienie i może być traktowany jako bardzo smaczna przekąska, gdyż zaspokaja apetyt. Można więc przygotować sobie nawet kilka porcji na jeden dzień!

Wypróbuj przepis Viridianki z http://cioccolatogatto.blox.pl/htmlSłodkich przepisów i inspiracji szukaj też na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie

Mango lassi
( łatwy, czas przygotowania: 5 min)

render03Składniki na 4 porcje (ok. 1,3 l):

  • 26 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 450 ml rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 20 kostek lodu
  • 4 szczypty mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

Z brzegów mango odkrajamy grube plastry. Owoc posiada bardzo twardą, ale wąską pestkę, aby ją ominąć należy zacząć kroić w niewielkiej odległości od środka. Miąższ na każdym z plastrów nacinamy w kratkę, skórkę wywijamy na lewą stronę i odcinamy kosteczki mango. Wrzucamy do blendera. Owoc zalewamy jogurtem i mlekiem, dosładzamy, miksujemy całość na gładko. Dodajemy kostki lodu i pulsacyjnie miksujemy, aż lód będzie drobno pokruszony. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, każdą z porcji posypujemy szczyptą mielonego kardamonu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF