Coraz wyższe temperatury i cieplejsze promienie słońca zachęcają do spacerów i spędzania wolnego czasu na łonie natury. Jeśli wybierasz się na piknik z najbliższymi, warto włożyć do koszyka wyśmienite muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów, które całej Twojej rodzinie dostarczą wyszukanych przyjemności.

bakallandSkładniki:

  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 70g cukru
  • 120 ml oleju
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 70 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 10-11 suszonych moreli np. Bakalland
  • Płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i suszonych moreli).  Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste). Foremki na muffiny napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do ¾ ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez ok. 15-20 minut do czasu aż się przyrumienią. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF