masłoczosnkowe 1Składniki:

  • kostka dowolnego, prawdziwego masła, wyjętego godzinę wcześniej z lodówki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz CYKORIA

Przygotowanie. Natkę pietruszki dokładnie myjemy. Ogonki odrywamy, ponieważ są zbyt twarde i nie nadają się do masła. Listki kroimy bardzo drobno i odkładamy.

Masło mielimy w malakserze na gładką masę a następnie dodajemy do niego oliwę z oliwek, czosnek (wg.uznania) oraz pół łyżeczki pieprzu. Na koniec dokładamy pocięte listki pietruszki. Miksujemy kilka minut, przekładamy do maselniczki i wkładamy do lodówki. Dzięki dodatkowi oliwy masło lepiej się rozsmarowuje. Doskonale smakuje z chrupiącymi bułeczkami z pieca oraz jako dodatek do ryb.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF