Pieczony chleb z dodatkami podany na ciepło przywodzi na myśl specjały kuchni śródziemnomorskiej. Miłośnikom pieczywa i włoskich smaków marka Sencor przedstawia przepis na zdrową kanapkę z pesto z bazylii. To wyborna opcja na śniadanie z bliskimi, szybki lunch czy lekką kolację.

Kanapka w stylu włoskim z pesto z bazylii

Porcje: 2 podwójne kanapki
Czas: 20 minut

Sencor tostySKŁADNIKI

Kanapka:

  • 4 kromki chleba w stylu włoskim
  • 1 mozzarella
  • średniej wielkości pomidor
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • garść rukoli
  • masło do smarowania pieczywa

Pesto:

  • 1 kubek świeżych liści bazylii
  • ½ kubka świeżych liści mięty
  • 1/4 kubka startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
  • 2 ząbki czosnku, większe
  • 1/4 kubka blanszowanych migdałów (oryginalnie orzechów piniowych)
  • 1/4 kubka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Pesto:

Umyte, osuszone liście świeżej bazylii i mięty przekładamy do wysokiego naczynia w którym bedziemy blendować składniki. Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, można dodać więcej oliwy do uzyskania ulubionej konsystencji. W trakcie blendowania warto sprawdzić smak, dodać sól ewentualnie więcej czosnku.

Kanapka:

Kromki chleba tostujemy w tosterze, po wyjęciu smarujemy masłem. Układamy rukolę, szynkę, plastry mozzarelli, pomidory oraz świeże pesto. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa.

 

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF