Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w Polsce. Różnorodność jej smaków i aromatów oraz mnogość sposobów parzenia sprawiają, że Polki chętnie piją napary herbaciane, także w chłodne, letnie wieczory. Warto dowiedzieć się, jak zwiększyć walory smakowe swojej ulubionej herbaty, aby móc delektować się napojem najwyższej jakości.

1

Dlaczego herbata?

Napary herbaciane mają długą historię, bowiem znane były Chińczykom już kilkanaście wieków temu. Grono sympatyków tego napoju jest duże i stale rośnie. Polki sięgają po herbatę ze względu na jej dużą dostępność, niską cenę, a także bogatą różnorodność. Pu-erh, zielona, żółta czy biała – na półkach sklepowych znaleźć można wiele odmian, dlatego coraz więcej Polek sięga po zupełnie nowe, nieznane im smaki. Największą popularnością cieszy się, klasyczna czarna herbata, zawierająca dużą dawkę kofeiny. Wypita o poranku zapewnia pobudzenie i pozytywną energię na cały dzień. Oprócz walorów smakowych konsumentki doceniają lecznicze działanie herbaty zielonej i czerwonej. Znaczna część diet odchudzających opiera się na nawadnianiu organizmu za pomocą tych napojów. Nie każdy wie, że ciepła herbata lepiej gasi pragnienie podczas letnich upałów – w taki sposób od wielu wieków skutecznie radzą sobie z wysokimi temperaturami mieszkańcy krajów arabskich. Filiżanka herbacianego naparu, gorącego lub mrożoneego, to także miły dodatek do spotkania z przyjaciółkami w wakacyjne dni.

Sekrety idealnej herbaty

Zaparzenie herbaty w odpowiedni sposób gwarantuje zachowanie w niej cennych właściwości. Metody parzenia należy dopasować do poszczególnych jej odmian, np. czarną herbatę powinno się zaparzać w temperaturze 95 stopni, przez 2-3 minuty, natomiast zieloną w 75-85 stopniach przez około minutę. W przypadku wszystkich rodzajów naparu należy jednak zadbać o wybór właściwego suszu, wody i naczynia.

  • To, jak intensywny smak i aromat będzie miał napar, zależne jest od wielkości liści. Chcąc uzyskać mocniejszą esencję, warto zastosować drobniejszy susz. Wybierając herbatę
    z dodatkami, warto sprawdzić, czy rzeczywiście znajdują się one w jej składzie. Bywa, że są to jedynie sztuczne aromaty.
  • 98% składu napoju herbacianego stanowi woda. Ma ona znaczący wpływ na walory smakowe naparu. Do parzenia warto wykorzystywać miękką wodę – aby napar nie był mętny, a na jego powierzchni nie powstał nieapetyczny osad. Najlepiej jest używać świeżej wody o obniżonym poziomie twardości, np. wody za pomocą rozwiązań filtrujących BRITA (dzbanki lub systemy podzlewowe), która ma neutralny smak i zapach.
  • Wybór naczynia o odpowiedniej objętości ma wpływ na to, czy liście rozwiną się właściwie pod wpływem gorącej wody. Parząc herbatę tylko dla siebie, warto użyć naczynia
    o pojemności około 300 ml. Jeżeli zaś napojem będą się delektowały dwie osoby, dobrze jest sięgnąć po 0,5-litrowy dzbanek. Dużą wygodę podczas przyrządzania goracej herbaty zapewnia zestaw dwóch naczyń – jednego do parzenia, a drugiego do przelania gotowego naparu.

Przestrzegając zasad sztuki parzenia herbaty, warto sięgać równocześnie po surowce wysokiej jakości – pozwolą one w pełni cieszyć się smakiem, zapachem i wyglądem napoju. Dobrym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnej herbaty jest połączenie jej z niebanalnymi dodatkami, takimi jak sok, owoce czy… lekki alkohol.

Wiśniowa herbata z prosecco

BRITA)HerbataSkładniki:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty z suszonymi wiśniami
  • 1/4 litra wody filtrowanej BRITA
  • 40 g suszonych wiśni
  • 1 laska wanilii
  • kruszony lód
  • kieliszek schłodzonego prosecco
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Zalej susz herbaciany gorącą wodą (95 stopni), zaparzaj przez 2-3 minuty i odcedź. Pokrój suszone wiśnie w drobną kostkę i połącz z miąższem wanilii, całość dodaj do herbaty i wymieszaj. Schłódź napoj, a następnie zblenduj. Rozlej herbatę do szklanek, dopełnij kruszonym lodem oraz prosecco. Udekoruj listkami świeżej mięty.

Parzenie herbaty może być dobrą zabawą, jeśli wykorzystamy do niego kolorowy dzbanek filtrujący wodę BRITA fill&enjoy Fun. Dzięki niemu kranówka stanie się przejrzysta, bezzapachowa i pozbawiona chloru oraz innych substancji wpływających na jej smak i zapach. Herbata zaparzona na bazie smacznej wody zagwarantuje dobre samopoczucie i może okazać się miłym urozmaiceniem letnich wieczorów.

Dzbanek filtrujący  BRITA Fun:

  • Sugerowana cena: 59,99 PLN;
  • Pojemność: 1 litr przefiltrowanej wody, 1,5 litra pojemności całkowitej;
  • Wydajność: jeden wkład filtrujący wystarcza na około miesiąc użytkowania, filtr redukuje zawartość chloru oraz innych substancji, które negatywnie wpływają na smak wody;
  • Dostępny w czterech kolorach: niebieskim, limonkowym, różowym, fioletowym;
  • Rozwiązanie korzystne cenowo: 1 litr wody filtrowanej w dzbanku BRITA FUN to koszt
    20 groszy.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF