Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

LAZANIA Z SELERA

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: średni

Lazania z seleraSkładniki:

Składniki (dla 4 osób)

beszamel:

400 ml mleka

40 g mąki

40 g masła

gałka muszkatołowa

sól

lazania:

500 g selera

4 ziemniaki

100 gr startego sera

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy masło w garnku; dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając na ogniu, dodajemy mleko, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy beszamel do wrzenia, uważając, by nie uformowały się grudki.

Obieramy seler i ziemniaki, kroimy je na cienki plasterki. Na formie do pieczenia wykładamy cienką warstwę beszamelu, którą przykrywamy ziemniakami i znowu beszamelem; posypujemy startym serem, na który kładziemy seler i beszamel. Kontynuujemy aż do brzegów formy, kończąc beszamelem, który posypujemy dużą iloscią startego sera. Pieczemy przez 40-45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF