Owoce cytrusowe, morele i słodkie brzoskwinie to smaki, które zbliżają do atmosfery lata. Te niezwykłe aromaty kryją się w słodkim białym winie Barefoot Moscato. Charakterystyczny, wyrazisty smak idealnie komponuje się z deserami i łagodnymi serami. Wino może być składnikiem orzeźwiającego koktajlu, w parze z sokiem z limonki. Może być także wykorzystane jako dopełnienie smaku słodkich babeczek, idealnych na piknik.

Przedstawiamy przepis na wyjątkowe babeczki na bazie wina Barefoot Moscato:

Barefoot_Moscato_babeczkiSkładniki na babeczki:

  • 50 ml wina Barefoot Moscato
  • 50 ml mleka
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g cukru
  • 113 g masła
  • 2 duże jajka

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki stołowe wina Barefoot Moscato
  • 250 g opakowanie serka mascarpone
  • 500 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Do dekoracji: tarta czekolada i srebrna posypka

Przygotowanie babeczek:

  1. Do misy wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie odstaw na kilka minut.
  2. Ucieraj masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta.
  3. Dodaj roztrzepane jaja, wino Barefoot Moscato i mleko.
  4. Wsyp suche składniki. Mieszaj aż masa będzie gładka i puszysta.
  5. Przelej masę do 24 foremek do pieczenia babeczek.
  6. Piecz przez 15 min, w piekarniku rozgrzanym do  temperatury 180.
  7. Sprawdź wykałaczką babeczkę – jeżeli wykałaczka będzie czysta, babeczki są gotowe.
  8. Pozostaw babeczki na 5 minut do schłodzenia.

Przygotowanie polewy:

  1. W miseczce ubij ser mascarpone, cukier puder, wanilię i wino Barefoot Moscato aż masa będzie gładka.
  2. Po schłodzeniu pokryk jażdą babeczkę małą ilością polewy. Udekoruj startą czekoladą i posypką.

Orientacyjna  cena detaliczna win szczepowych Barefoot : 24,99 zł

Więcej informacji jest dostępnych na stronie www.barefootwine.com

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF