Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:

Churros con chocolate (Hiszpania)

Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni

4Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 500 ml wody
– 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 litr oliwy do smażenia
– cukier puder do posypania
– tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF