Andrzejki są okazją nie tylko do spędzenia czasu w gronie znajomych, ale również wspólnego posiłku. Zamiast niezdrowych przekąsek, warto zaserwować coś, czym pozytywnie zaskoczymy swoich gości, a i nasz organizm będzie nam wdzięczny.

Włoska sałatka z orzechami

Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, a z pewnością zachwyci ono naszych gości śródziemnomorską pozytywną aurą.

salatka

Składniki:

– 100 g orzechów włoskich

– Mix sałatkowy Italia z orzechami pinii HELIO

– po 150 g rukoli i sałaty lub ulubionego mixu sałat

– 100 g sera gorgonzola

– oliwa z oliwek

Umytą mieszankę sałatę układamy na półmisku. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonego w kostkę sera oraz posypujemy bakaliami. W zależności od upodobań można dodać połówki pomidorów koktajlowych i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą.

Bakaliowe pralinki

To opcja dla osób gustujących w słodyczach – tym razem niebanalnych, bowiem zgodnych z panującą modą na domowe wypieki na bazie naturalnie słodkich bakalii.

pralinki

Składniki:

– 100 g daktyli suszonych

– 100 g orzechów laskowych

– 5 łyżeczek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO

– wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Daktyle moczymy w gorącej wodzie. Orzechy laskowe mielimy na mąkę. Dorzucamy daktyle (wcześniej odlewamy z nich wodę) i masę orzechową z kawałkami orzeszków. Wszystko razem rozdrabniamy, mieszamy (blendujemy/ miksujemy) i formujemy kulki. Uformowane kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

Koktajl marchewkowy z orzechami, rodzynkami i suszoną żurawiną

Taki koktajl jest zarówno zdrowy jak i bardzo sycący. Jeśli chcemy go posłodzić użyjmy do tego miodu.

smoothie

Składniki:

– 2 marchewki

– 200 ml jogurtu naturalnego

– 20 g żurawiny suszonej HELIO Natura

– 20 g rodzynek

– 20 g orzechów włoskich

– cynamon

Marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Utarte marchewki przekładamy do miksera (blendera) i zalewamy jogurtem. Dodajemy suszoną żurawinę (o obniżonej zawartości cukru i wzbogaconej błonnikiem) i cynamon do smaku i miksujemy. Przelewamy do szklanek, na wierzch układamy orzechy i dekorujemy rodzynkami..

Bezglutenowe Muffinki z orzechami

Niewielkie babeczki, które zdobywają nasze podniebienia można przygotować na wiele różnych sposobów. Do przygotowania proponowanych przez nas babeczek bezglutenowych potrzebnych będzie tylko sześć składników:

muffinki

Składniki:

– 1 banan,

– 250g mąki owsianej lub kukurydzianej

– 1 jajko,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

– bezglutenowa masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO

– 20 g orzeszków ziemnych

Banana rozgniatamy lub blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką – gdy patyczek będzie suchy, należy wyjąć babeczki z piekarnika. Na ostudzone babeczki nakładamy masę orzechową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.

Jeśli nie mamy czasu na pieczenie, możemy użyć gotowych babeczek kupionych w sklepie. Wówczas przygotowanie efektownego deseru zajmie nam nie więcej niż 3 minuty, co przyprawi o zdumienie nawet najbardziej niespodziewanych gości.

Ciasteczka bakaliowe

Słodkie i pyszne ciastka bez mąki i cukru? To naprawdę da się zrobić! Wystarczy trochę czasu i pomysłowości.

batoniki

Składniki:

120 g suszonej żurawiny

100 g orzechów włoskich

100 g orzechów laskowych

70 g płatków migdałowych

150 g płatków owsianych

300 g Polewy i dekoracji mlecznej HELIO

Płatki owsiane mieszamy z pokrojonymi orzechami, żurawiną i płatkami migdałowymi. Polewę rozpuszczamy zgodnie z przepisem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Powstałą masę formujemy w pożądany kształt ciasteczek i wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Odstawiamy na kilka minut, następnie blachę wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF