Owoce zaraz po warzywach powinny znaleźć się w diecie niemowlęcia na etapie jej rozszerzania. Aby odpowiadały potrzebom wrażliwych organizmów najmłodszych konsumentów, oprócz walorów smakowych powinny być przede wszystkim bezpieczne. Właśnie dlatego normy dla owoców BoboVitasą nawet do 3000 razy bardziej restrykcyjnew porównaniu do tych obowiązujących dla owoców ogólnego przeznaczenia*. Niemowlęta i małe dzieci do ok.3. roku życia są szczególnie narażone na obecność w żywności substancji potencjalnie szkodliwych, dlatego każda partia warzyw, owoców i zbóżBoboVita jeszcze przed przyjęciem do fabryki przechodzi nawet ponad 600 testów jakości. To wszystko po to, aby rodzice mieli pewność, że podają swojemu dziecku bezpieczne produkty najwyższej jakości.

bobo

Tylko odpowiedni sposób uprawy gwarantuje bezpieczeństwo

Pierwsze 1000 dni życia dziecka, czyli czas od poczęcia i pierwsze lata życia, jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju. W tym czasie wciąż rozwijają się wszystkie narządy i układy, a organizm nie ma jeszcze wykształconych w pełni wszystkich mechanizmów, np. detoksykacji, czyli oczyszczania ze szkodliwych substancji. Jednocześnie metabolizm organizmu jest bardzo szybki, co sprawia, że maluch bardzo szybko trawi i przyswaja wszelkie składniki z pożywienia, także te niepożądane. Dlatego niemowlęta są szczególnie wrażliwe na wpływ zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w żywności.To sprawia, że tak wielkie znaczenie ma wybieranie dla malucha odpowiedniej żywności, wytwarzanej specjalnie z myślą o wrażliwym organizmie dziecka. Uzyskanie bezpiecznego produktu, spełniającego wymagania małych konsumentów, rozpoczyna się już w sadzie, w którym dojrzewają owoce.

Z większością dostawców BoboVita współpracuje od ponad 10 lat –długofalowa współpraca opiera się na zaufaniu oraz kontroli, a jej priorytetem jest dbałość o zdrowie najmłodszych konsumentów poprzez uprawę owoców najwyższej jakości, bezpiecznych pod względem pozostałościm.in. pestycydów. Każda partia owoców, które mają zostać wykorzystane w produkcji żywności dla niemowląt i dzieci do 3. roku życia, jest sprawdzana pod kątem pozostałości substancji, które mogą być szkodliwe.

Produkty BoboVitazawierają wyłącznie bezpieczne i wysokiej jakości owoce, które są uprawiane w regionach oferujących najdogodniejsze warunki ich wzrostu i dojrzewania. Ponadto owoce BoboVita są zbierane w określonym miejscu i czasie, aby zagwarantować ich najlepsze walory smakowe, odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci. To miejsce pochodzenia owoców BoboVita– uprawy, o które troszczą się zaangażowani dostawcy – gwarantuje ich najlepszy smak.

„Normy dla żywności dla niemowląt i małych dzieci są wielokrotnie bardziej restrykcyjne niż dla zwykłych produktów spotykanych w sklepach. Dlatego sadownictwo dla niemowląt i małych dzieci jest wymagającym i odpowiedzialnym zajęciem – nasz produkt przeznaczony jest przecież dla najbardziej wrażliwej i delikatnej grupy konsumentów. Obecnie trudno wyprodukować owoce bez stosowania środków ochrony roślini to właśnie sposób, w jaki potrafimy wyprodukować owoce, wyróżnia jabłka BoboVita. Dzięki naszej wieloletniej współpracy, która jest połączeniem wiedzy i praktyki, dostarczamy w pełni bezpiecznesurowce” – tłumaczy Mateusz Gramza, dostawca jabłek BoboVita od ponad 10 lat.

Kontrole na każdym etapie produkcji

Owoce BoboVita pochodzą z różnych regionów. W zależności od specyfiki uprawy, każdy owoc potrzebuje innych warunków umożliwiających mu optymalny wzrost – odpowiedniego nasłonecznienia, wilgotności powietrza czy odpowiednio dobranej gleby. Każda uprawa jest stale doglądana oraz pielęgnowana przez dostawców, a także sprawdzana przez Dział Kontroli Jakości i Rozwoju Dostawców NUTRICIA. Tylko te owoce, które spełniają restrykcyjne wymagania BoboVita – zarówno zewnętrzne standardy jakości narzucone przez prawo polskie i europejskie, jak i wewnętrzne surowe standardy producenta – mogą zostać wykorzystane w produkcji produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci.

„Surowce wykorzystywane przez BoboVita rosną w wyselekcjonowanych sadach, a cały proces uprawy jest kontrolowany od momentu rozkwitania pąkóważ do zbioru. Uzyskanie certyfikatu jakości dostawcy BoboVita może trwać nawet 2 lata. Każdy dostawca przed rozpoczęciem współpracy przechodzi surowe procedury selekcji pod kątem spełniania wymagań producenta. Jednym z dostawców jabłekBoboVita jest Pan Mateusz Gramza, który dostarcza owoce od ponad 10 lat – dzięki długoletniej współpracy, rozpoczętej jeszcze przez jego ojca, Pan Mateusz jest ekspertem w uprawie jabłek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci” – mówi Anna Galonska z Działu Kontroli Jakości i Rozwoju Dostawców NUTRICIA.

Odpowiednie żywienie w czasie 1000 pierwszych dni życia

O jakości owoców czy warzyw nie świadczy ich wygląd, smak czy zapach – tego, czy surowiec jest bezpieczny dla małego dziecka, nie da się ocenić za pomocą zmysłów. Gwarancję bezpieczeństwa mogą dać jedynie odpowiedni proces uprawy i liczne testy jakości. Właśnie dlatego produkty przeznaczone dla niemowląt i dzieci do 3. roku życia zdecydowanie różnią się od żywności ogólnodostępnej, która jest odpowiednia dla dorosłych. Taka żywność nie tylko zgodnie z wymogami prawa nie może zawierać konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku, ale również na pewnonie zawiera zanieczyszczeń w ilości, która mogłaby zagrażać zdrowiu najmłodszych konsumentów.O tym, że produkt spełnia wymagania jakościowe i jest bezpieczny dla niemowląt i małych dzieci, a także ma zbilansowany skład i odpowiednią konsystencję, dopasowaną do umiejętności malucha, świadczy wskazanie wiekowe na opakowaniu, np. po 4., 5., 6., 8. czy 10. miesiącu życia. Teraz owoceBoboVita dostępne są w opakowaniach z przezroczystymi etykietami.Dzięki nim rodzice będą mogli już przy półce sklepowej zobaczyć delikatną konsystencję i różnorodne połączenia składników, które zawierają nasze produkty owocowe.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF