Ukryte w przetworach pomidorowe bogactwo, pozwala nam cieszyć się smakiem tych wyjątkowych warzyw niezależnie od pory roku. Jednym z produktów, bez którego trudno się obejść podczas kulinarnych zmagań jest przecier pomidorowy. Wśród produktów Dawtony znajdziemy teraz nie tylko ten w wersji klasycznej, lecz także jego dwie nowe propozycje: pikantną oraz z polskimi ziołami. Każda z trzech odsłon Przecieru pomidorowego Dawtona otwiera  bogaty wachlarz kulinarnych możliwości.

dawtonaGęsta pomidorowa, aromatyczne spaghetti czy może sos do gołąbków? Przecier pomidorowy – niezastąpiony w daniach włoskich, również w Polsce stał się bazą całej gamy wyjątkowych dań. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych soczystych i dojrzałych polskich pomidorów Przecier pomidorowy Dawtona to od wielu lat prawdziwy klasyk w kuchni. Jego dwie nowe wersje są doskonałą inspiracją do tworzenia wyjątkowych potraw i ułatwiają kulinarne zmagania zwłaszcza tym, którzy chętnie sięgają po świeże, polskie zioła lub ostre dodatki.

Przecier pomidorowy pikantny – z czosnkiem i chili, to gratka dla wielbicieli wyrazistych smaków. Wyśmienity jako podstawa sosów do makaronu, świetnie sprawdzi się też w rozgrzewającym gulaszu. Warto wpisać go na listę zakupów, jeśli fascynuje nas kuchnia azjatycka lub meksykańska. Amatorzy delikatniejszych smaków bez wahania powinni sięgnąć po Przecier pomidorowy z polskimi ziołami, który nada klasycznej pomidorowej lub ulubionemu daniu aromat najwspanialszych rodzimych ziół – lubczyku i natki pietruszki. Po tę wersję możemy sięgnąć przygotowując klopsiki, gołąbki bądź leczo z cukinii.

Pomidor to źródło wielu dobroczynnych właściwości, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zawartość likopenu oraz witaminy C w pomidorach pozwala utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krwionośny, opóźnia procesy starzenia, obniża ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na odporność. Warzywa te wspomagają też trawienie i walkę z nadwagą. Rozsmakuj się więc w pomidorowych potrawach i… dodaj sobie zdrowia!

Przecier pomidorowy Dawtona w trzech wersjach smakowych: klasycznej, pikantnej z czosnkiem i chili oraz z polskimi ziołami – lubczykiem i natką pietruszki, znajdziemy na sklepowych półkach, w cenie 2,59 zł / 500 g.

Ravioli ze szpinakiem w sosie serowo-pomidorowym

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • ciepła przegotowana woda

Farsz:

  • 500 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • Przecier pomidorowy Dawtona
  • 200 g sera ricotta

 Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto na gładką masę ze wszystkich składników, w razie potrzeby można dodać wody. Zawinięte w folię odstawić do lodówki na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dusić szpinak aż zmięknie. Odcedzić z nadmiaru wody. Na drugiej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać szpinak i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wałkować na cienkie płaty, nadziewać i formować w kształt pierożków. Po ugotowaniu podawać z podgrzanym Przecierem pomidorowym Dawtona razem z ricottą.

Zupa z krewetkami na ostro

Składniki:

  • 200 g Przecieru pomidorowego pikantnego Dawtona
  • 500 ml wywary warzywnego
  • 15 dużych krewetek
  • 400 g mleka
  • Papryczka chili
  • Kilka łodyżek trawy cytrynowej
  • Listki świeżej kolendry do dekoracji
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotki. Dodać papryczki, łodygi trawy cytrynowej, sos rybny i krewetki. Po chwili wlać mleko kokosowe i Przecier pomidorowy pikantny Dawtona oraz gorący wywar warzywny. Wszystko razem gotować przez kilka minut. Podawać z listkami świeżej kolendry.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF