Przez całe życie wracamy do smaków z dzieciństwa i próbujemy je odtworzyć. Babcina zupa pomidorowa, letni kompot czy niebiańsko pyszne desery to wspomnienia, których nigdy się nie zapomina. To proste historie pełne niezwykłych smaków i aromatów…

1

Dziś żyjemy szybko i często równie szybko jemy, ale domowe obiady wspominamy z prawdziwą tęsknotą. Starannie przygotowana, aromatyczna zupa bulgocząca w wielkim garnku, gorące drugie danie, a potem jeszcze deser i soczyście owocowy kompot. To była prawdziwa kulinarna rozpusta, celebracja chwil całej rodziny.

Czy nasze tempo życia oznacza, że mamy rezygnować z prawdziwie domowego obiadu? Zdecydowanie nie! Dziś zrobienie dwudaniowego posiłku i deseru zajmie nam mało czasu, jeśli tylko zamiast krętych kulinarnych ścieżek wybierzemy… PROSTE HISTORIE! Naturalne składniki, gotowe tradycyjne dania – to wspomnienia smaków dzieciństwa w zasięgu ręki. Przekonajcie się sami, jak prostą i pyszną historią jest taki domowy obiad.

Owoce na kompot domowy PROSTE HISTORIE

Truskawki, wiśnie, czarne i czerwone porzeczki – polskie owoce prosto z sadu, zamrożone zaraz po zebraniu, to idealna baza do przygotowania domowego kompotu. W opakowaniu znajdziesz dodatkowo torebkę z naturalną i aromatyczną mieszanką przyprawową, wzbogacającą smak napoju. Słodko-kwaskowe nuty to kwintesencja soczyście owocowego kompotu. A jego przygotowanie…to już bardzo prosta historia!

Sposób przygotowania:

  1. Owoce na kompot (po uprzednim wyjęciu dołączonej do opakowania saszetki z przyprawą) wsypać do około 1,5 litra gotującej się wody.
  2. Dodać przyprawę do kompotu i gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Po ugotowaniu dodać 3 łyżki cukru i wymieszać.

Cena: 6,29 zł, 450 g

Słodkie truskawki PROSTE HISTORIE

Dojrzałe w słońcu, słodkie truskawki, kojarzą się z latem i lekkim deserami. Pyszne polskie owoce, zamrożone tuż po zebraniu prosto z krzaczka, w każdym momencie przypomną smak ciepłych, letnich dni. Bez szypułek.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki gotowe do spożycia po rozmrożeniu. Truskawki rozmrozić, posypać cukrem i polaćśmietaną
  2. Truskawki rozmrożone można podawać do deserów lodowych, owocowych oraz ciast.
  3. Truskawki zamrożone można dodawać bezpośrednio do koktajli lub pierogów.

Cena: 6,69 zł, 450 g

Zupa pomidorowa z ryżem PROSTE HISTORIE

Klasyka polskiej kuchni, czyli pomidorowa z ryżem, może w kilka chwil zagościć na stole dzięki marce PROSTE HISTORIE. Przyrządzona z dojrzałych pomidorów i wyrazista w smaku zupa z dodatkiem aromatycznych ziół, to propozycja na prawdziwie domowy obiad, któremu nie sposób się oprzeć.

Sposób przygotowania:

  1. Bez rozmrażania. Zupę pomidorową (po uprzednim wyjęciu dołączonej do opakowania saszetkiz przyprawą) wsypać do około 750 ml gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej.
  2. Dodać przyprawę do zupy i gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Pod koniec gotowania do zupy można dodać śmietanę.

Cena: 4,89 zł, 450 g

Pyzy z mięsem PROSTE HISTORIE

Rodzima kuchnia jest prosta i pyszna, a pyzy z mięsem są jednym z kultowych dań. Miękkie, sprężyste ciasto z polskich ziemniaków z farszem wieprzowo – wołowym, włoszczyzną i przyprawami to bardzo smakowita propozycja na drugie danie. Łatwe w przygotowaniu pyzy będą smakować każdemu, kto ceni proste i niezapomniane smaki!

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone pyzy wyjąć z opakowania i wrzucić do minimum 3 litrów gotującej się, osolonejwody z dodatkiem łyżki oleju.
  2. Następnie pyzy delikatnie przemieszać, aby nie przylegały do dna. Po wypłynięciu napowierzchnię wody nie dopuścić do wrzenia i wyjąć po około 5-7 minutach.
  3. Gotową potrawę można polać sosem lub tłuszczem z dodatkiem smażonej cebuli lub innychwarzyw.

Cena: 4,99 zł, 450 g

Inspiracje kulinarne z produktami PROSTE HISTORIE

Przedstawiamy jak w łatwy sposób urozmaicić nawet najprostsze dania. Przepisy przygotowane na bazie produktów PROSTE HISTORIE to ciekawy pomysł na pyszne desery, zupy czy drugie dania. Z owoców na kompot wyczarujesz orzeźwiający deser, a z na pozór zwykłych pyz wykwintny obiad.

Naturalny jogurt owocowy

Czas przygotowania: 15 min

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wlej 750ml naturalnego jogurtu, dodaj zamrożoneOwoce na kompot domowy PROSTE HISTORIE, 2 łyżki płynnego miodu i szczyptę cukru waniliowego. Zmiksuj całość blenderem. Serwuj zaraz po przygotowaniu.

Truskawkowe orzeźwienie

Czas przygotowania: 15 min

Sposób przygotowania:

Rozmroź 1 opakowanie Słodkich truskawek PROSTE HISTORIE zachowując ich sok. Zmiksuj truskawki dodając 6 łyżek miodu. Przetrzyj masę przez drobne sitko tak, aby pozbyć się ewentualnych pestek. Dodaj 600 ml kefiru i połącz używając blendera. Serwuj z gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub truskawkowych.

Orientalna zupa słodko-kwaśna

Czas przygotowania: 45 min

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki. Wymieszaj z 1 łyżką wina ryżowego lub sokiem z 1 cytryny, 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką miodu, następnie oprósz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Odstaw sos. Do 1,5 litra gotującej się posolonej wody dodaj zamrożoną Zupę pomidorową PROSTE HISTORIE. Dodaj dodatkowo 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuj przez 12 minut. W tym czasie na patelnię wlej 2 łyżki oleju i bardzo mocno je rozgrzej. Wrzuć kawałki kurczaka, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 płaską łyżkę uprażonego na suchej patelni sezamu, 2 dymki pokrojone w cienkie piórka razem ze szczypiorem. Obsmaż krótko ze wszystkich stron i przerzuć do zupy. Dopraw ½ łyżeczki przyprawy orientalnej 5 smaków i sosem sojowym. W niedużej porcji zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodaj całość do zupy. Zagotuj zupę jeszcze raz, serwuj na talerzach.

Pyzy z mięsem w winnym sosie cebulowym

Czas przygotowania: 45 min

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos. Przekrój wzdłuż 3 cebule i pokrój je w cienkie plasterki. 100 g kiełbasy pokrój  w najmniejszą kostkę, jaka potrafisz. Wrzuć na patelnię i zrumień na sucho. Dodaj 3 łyżki oleju i wrzuć cebulę rozdrobnioną na pojedyncze paseczki. Dodaj 1 płaską łyżkę cukru i karmelizuj całość przez 5 minut tak, aby cebula była złotego koloru. Wlej 50 ml octu balsamicznego i 100 ml czerwonego wina lub piwa. Gotuj razem 3 minuty i dodaj 200 ml wołowego bulionu. Zredukuj na dużym ogniu przez 8 minut na gęsty sos. Możesz dodać łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy – do zagęszczenia sosu. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Polej nim uprzednio przygotowane Pyzy z mięsem PROSTE HISTORIE.

Więcej na prostehistorie.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF