Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 35-40 minut

Przygotuj kratę z piekarnika, blachę wyłożoną papierem pergaminowym.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).

Polędwiczki wieprzowe_Pascal Brodnicki_LidlPolędwiczki:

2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone, oczyszczone z tłuszczu i błonek

oliwa z oliwek

sól

świeżo mielony pieprz

Tapenada:

60 g czarnych oliwek, posiekanych

1 ząbek czosnku, posiekany

1 łyżka oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz

1 łyżka natki pietruszki, umytej, posiekanej

Polędwiczki w cieście:

2 opakowania ciasta francuskiego

1 opakowanie szynki parmeńskiej

50 g suszonych pomidorów

1 duży pęczek bazylii, umytej

2 opakowania mozzarelli, pokrojonej w plastry

1 żółtko jaja, rozmiar L

Sałatka:

1 opakowanie miksu sałat

1 łyżka octu balsamicznego

sól

świeżo mielony pieprz

pół opakowania startego na wiórki parmezanu

świeża bazylia do dekoracji

Polędwiczki:

Polędwiczki solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony do zarumienienia. Przekładamy na kratę z piekarnika.

Tapenada: Oliwki, czosnek, oliwę, natkę pietruszki i pieprz łączymy
w miseczce.

Polędwiczki w cieście: Ciasto francuskie rozwijamy (będziemy w nie zawijać polędwiczkę – jeśli jest za duże, odcinamy pasek ciasta i pozostawiamy go do dekoracji).

Na środku ciasta układamy ściśle obok siebie 4 plastry szynki parmeńskiej (mogą na siebie nachodzić). Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość polędwiczką. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze). Czynność powtarzamy z drugą polędwiczką i drugim płatem ciasta francuskiego. Z pozostawionych kawałków ciasta robimy dekorację. Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.

Sałatka:

Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, miks sałat, dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem. Sałatkę wykładamy na talerz.

Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć
5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF