Czas przygotowania: 45 minut

Przygotuj praskę, blender.

Kopyta gryczane_Karol Okrasa_LidlSkładniki:

Sos:

  • 2 duże ząbki czosnku (lub 4 małe)
  • olej rzepakowy
  • 3 dymki, posiekane
  • 1 marchew, umyta, obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 pepperoni, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 kg mięsa mielonego, wieprzowego, z szynki
  • 0,5 kg mięsa mielonego, wołowego
  • 400 g pomidorów pelati
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 100 g masła
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 1 opakowanie sera gorgonzola oraz niewielka ilość do dekoracji

Kopytka:

  • 1 kg ziemniaków typu gala
  • 200 g świeżego szpinaku, drobno posiekanego oraz niewielka ilość w całości
  • 1 pęczek bazylii, posiekanej oraz kilka listków w całości
  • 2 jaja
  • 150 g kaszy gryczanej, zmielonej na mączkę
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos:

2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwilę mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy około 4 łyżek masła.

Do zredukowanego sosu dodajemy niewielką ilość białego wina. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia.

Kopytka:

Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki. Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.

Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwilę smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy.

Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF