Trwają nagrania do telewizyjnego show „MasterChef”. O nagrodę główną – tytuł „Mistrza kuchni”, 100 tys zł i kontrakt na wydanie książki kucharskiej – walczy czternaście osób. O emocjach towarzyszących uczestnikom programu opowiada Mirek Drewniak.

Podczas precastingów wybrano setkę najlepszych kucharzy-amatorów. Z tej grupy wyłoniono czternastu uczestników, którzy walczą o zwycięstwo. W nagraniach bierze udział Mirek Drewniak, któremu w show „MasterChef” powierzono stanowisko Food Producer.

 

Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, a zarazem przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” jest pod wrażeniem umiejętności i wiedzy uczestników show „MasterChef”.
– Amatorzy biorący udział w programie mają naprawdę dużą wiedzę, ale muszą ją jeszcze usystematyzować. To są prawdziwi pasjonaci gotowania, dlatego z przyjemnością obserwuję ich zmagania – mówi M. Drewniak.

W opinii doświadczonego szefa kuchni i gastronomii, program „MasterChef” doskonale pokazuje emocje wiążące się z codzienną pracą profesjonalnego kucharza.
– Emocje, które towarzyszą uczestnikom programu od zawsze były obecne w gastronomii. Praca w restauracji jest bardzo stresująca, choćby dlatego, że mimo ustalonego menu obsługa nie ma pewności jakie danie zostanie zamówione. Co więcej, kucharz natychmiast po wykonaniu usługi otrzymuje informację zwrotną od klienta. Z jednej strony pozwala to stale poprawiać swój warsztat, ale z drugiej – powoduje stres. Widzowie „MasterChef” będą mogli się o tym przekonać, bo to program o emocjach w kuchni – wyjaśnia Mirek Drewniak.

Przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” ma nadzieję, że show „MasterChef” nie tylko przybliży widzom pracę szefa kuchni, ale także przyczyni się do promowania gastronomii i gotowania. Wysoka frekwencja na precastingach dowodzi, że w Polsce nie brakuje prawdziwych miłośników sztuki kulinarnej Czy za sprawą „MasterChef” ich liczba wzrośnie? O tym będzie można się przekonać jesienią, kiedy rozpocznie się emisja programu.

Program „MasterChef” zadebiutował na antenie BBC w 1990 roku. Kulinarny show, który ma wyłonić najlepszego kucharza-amatora, cieszy się popularnością na całym świecie. Konkurs realizowany był w ponad 30 krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii, Niemczech i Francji.
Polska edycja programu będzie częścią jesiennej ramówki telewizji TVN. Uczestników programu oceniać będzie jury w składzie:Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran.
* * *
ZDJĘCIE:   Mirek Drewniak, Food Producer programu „MasterChef”, przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku.
Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF