Okres zimowy nie wpływa najlepiej na nasz organizm.  Jeszcze przez jakiś czas będziemy musieli radzić sobie z brakiem światła i mroźnymi porankami. Ważne, żeby w tym czasie szczególnie dbać o odżywianie i korzystać ze świeżych i zdrowych produktów. Choć na nowalijki trzeba jeszcze poczekać, warto sięgnąć po inne warzywa. Idealna jest cykoria, ponieważ hoduje się ją tylko od listopada do kwietnia.

Cykoria to zimowa roślina, która do wzrostu nie potrzebuje światła. Szczególnie w okresie przesilenia wiosennego warto jeść ją zamiast mało odżywczych sałat. Sałatka z cykorią, łososiem i żółtym serem będzie idealnym elementem zbilansowanej diety. – Taka sałatka będzie niezwykle zdrowa, a jednocześnie sycąca. Żółty ser jest doskonałym źródłem białka. Podawany z warzywami dodaje energii na długie godziny. Ponadto, zawiera wiele witamin oraz cynk i miedź. Świetnie wpłyną one na nasz układ odpornościowy. Żółty ser poprawi też nastrój, gdyż zawiera dużo tryptofanu, z którego powstaje „hormon szczęścia”, czyli serotonina – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Połączenie delikatnego, lekko gorzkawego smaku świeżej cykorii i delikatnego sera Gouda to idealna propozycja na wciąż długie i zimne wieczory.

Sałatka z cykorii i sera żółtego Gouda MSM Mońki

Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem. fot. MSM MońkiSkładniki:

  • 2 cykorie
  • 100 g młodej cukinii
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 1 mango
  • 80 g łososia wędzonego (plasterkowany)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • płatki chilli

Przygotowanie:
Cykorię podzielić na listki i poukładać na talerzu. Na cykorię położyć plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posypać orzechami włoskimi. Z miodu, musztardy i soku z cytryny zrobić sos i polać nim sałatkę. Dla zaostrzenia smaku, posypać płatkami chilli.

Więcej informacji: www.msm-monki.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF