Nasze ekspresy do kawy z technologią „od ziarna do filiżanki” zostały zaprojektowane w jednym celu: przynieść miłośnikom kawy radość z prawdziwego smaku, aby myślami przenieśli się do ulicznej kawiarenki w samym sercu Rzymu. Kawa przygotowana przez w pełni automatyczne ekspresy do kawy SAECO jest przyjemnością dla każdego podniebienia.

Tworzenie nowej rewolucji

ss_carafe_alt_2

W 1985 r. specjaliści od kawy firmy SAECO włożyli cała swoja pasję w wynalezienie pierwszego na świecie w pełni zautomatyzowanego ekspresu do kawy. Dziś nasi inżynierowie dołożyli wszelkich starań, aby wzbogacić doznania smakowe „od ziarna do filiżanki”.

 

Rezultatem jest ekskluzywny ekspres GranBaristo zaspokajający jeszcze więcej gustów, zamknięty w nowatorskiej obudowie. Jego stylowy, nowoczesny design kryje w sobie zestaw najnowszych technologii, które w krótszym czasie przygotują jeszcze bardziej gorąca kawę, oraz dają więcej możliwości niż kiedykolwiek w tym samym czasie ułatwiając konserwacje. Ten produkt to cos więcej niż tylko ekspres do kawy. To styl życia, którzy wszyscy chcą mieć.

 

Ulubiona kawa w mgnieniu oka? Oto kilka propozycji, które dopieszcza Twoje zmysły 

Kuszące wersje cappuccino „rodem z Włoch”

Klasyczne cappuccino to tylko początek. Z ekspresem GranBaristo możesz wyczarować wiele wyśmienitych odmian tego napoju. Oto zaledwie kilka wybranych przepisów na klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino z dodatkiem tradycyjnych lokalnych składników.

GIANDUCCINO

Co warto wiedzieć o wykorzystanym w przepisie tradycyjnym włoskim składniku

Gianduia z Piemontu

Wynalezienie tego doskonałego połączenia egzotycznego kakao i wyśmienitych orzechów laskowych z regionu Piemontu znanego pod włoską nazwą „gianduia” przypisuje się mistrzom cukiernictwa z piemonckich manufaktur czekolady.

image003

Jak podaje tradycja, przysmak ten jest dziełem przypadku: w wyniku blokad handlowych związanych z toczącymi się w Europie wojnami napoleońskimi, lokalni wytwórcy czekolady zaczęli boleśnie odczuwać braki w zaopatrzeniu w kakao.  Zaczęli więc mieszać kakao ze zmielonymi na proszek lokalnie występującymi orzechami laskowymi. Rozwiązanie to miało wiele zalet. Pozwalało wykorzystać łatwo dostępny surowiec oraz uniknąć licznych problemów związanych z uciążliwym transportem i wysokimi opłatami przewozowymi. Czekoladę produkowaną według nowego przepisu nazwano Gianduia na cześć popularnej postaci wywodzącej się z lokalnych tradycji karnawałowych. Na bazie masy czekoladowo-orzechowej powstają również słynne włoskie czekoladki gianduiotti.

Składniki:

  • Oryginalny piemoncki krem czekoladowo orzechowy gianduia (lub inny krem czekoladowo-orzechowy)
  • Drobno posiekane piemonckie orzechy laskowe (lub dowolne orzechy laskowe)
  • espresso
  • mleko

Sposób przygotowania:

Przygotuj doskonałe cappuccino, korzystając z ekspresu GranBaristo . Krawędź filiżanki udekoruj kremem czekoladowo-orzechowym, a następnie posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.

 

 PÓŁNOCNO-POŁUDNIOWE CAPPUCCINO

 Co warto wiedzieć o wykorzystanych w przepisie tradycyjnych włoskich składnikach

Pistacje z Bronte

Uprawę pistacji na Sycylii zapoczątkowali Arabowie, którzy zdobyli wyspę w wojnie z Cesarstwem Bizantyjskim. Żyzna wulkaniczna gleba na zboczach Etny stanowiła doskonałe podłoże pod uprawę orzeszków pistacjowych. Rolnicy z okolic Bronte zagospodarowali pustkowia stale nawożone nawiewanym przez wiatr pyłem wulkanicznym (po dziś dzień plantacje pistacji nazywane są przez lokalnych mieszkańców „lochi”) i zmienili je w nietypowe tereny uprawne. Rosnące na skalistych poletkach drzewka pistacji rodzą drobne, aromatyczne owoce powszechnie cenione za wyjątkową jakość i przepiękny szmaragdowozielony kolor. Pistacje z okolic Bronte nie mają sobie równych pod względem walorów smakowych i są niezastąpionym składnikiem wielu przepisów kulinarnych oraz cukierniczych.

Miód z regionu Belluno

Miód kwiatowy z okolic Belluno we włoskich Dolomitach został oficjalnie zakwalifikowany do produktów regionalnych o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Miód wytwarzany przez lokalny gatunek pszczoły miodnej (Apis mellifera), naturalną krzyżówkę wielu różnych ras pszczół, jest wysoko ceniony za delikatny kwiatowy aromat, czystość, właściwości zdrowotne i trwałość.

image008

Składniki:

  • Miód z okolic Belluno (lub dowolny miód kwiatowy)
  • Pistacje z Bronte, drobno zmielone (lub inne pistacje)
  • espresso
  • mleko
  • kakao w proszku

Sposób przygotowania:

Zmiksuj na kremową masę zmielone pistacje i miód. Umieść niewielką porcję kremu na dnie filiżanki i, korzystając z ekspresu GranBaristo, przygotuj perfekcyjne cappuccino. Oprósz powierzchnię cappuccino kakao.

 

CAPPUCCINO „AMARENA” 

Co warto wiedzieć o wykorzystanym w przepisie tradycyjnym włoskim składniku

Wiśnie Amarena z Modeny

Amarena jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian wiśni. Jest bardzo popularna zwłaszcza w okolicach Modeny, gdzie stanowi ozdobę większości ogrodów i sadów otaczających wiejskie domostwa nazywane casolari. Ze względu na krótki czas owocowania i trudności w przechowywaniu surowych owoców, okoliczni mieszkańcy wykorzystywali lokalne odmiany wiśni (amarena, visciola, marascha) do produkcji przetworów takich jak dżemy i syropy. Konfitura Amarene brusche di Modena – Marene wytwarzana jest wyłącznie w oparciu o tradycyjne receptury w drodze zagęszczania przez odparowanie owoców pod wpływem ciepła w otwartych słojach lub w warunkach próżniowych. Konfitura z wiśni Amarena to wyśmienity deser lub dodatek do ciast bądź lodów.

Składniki:

image010

  • Konfitura z wiśni z regionu Modeny – Amarene Brusche di Modena (lub inna konfitura wiśniowa)
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • espresso
  • mleko

 

Sposób przygotowania

Na dno filiżanki włóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i zalej gorącą polewą z gorzkiej czekolady, a następnie espresso. Spień zimne mleko za pomocą trzepaczki aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej je na powierzchnię napoju. Podawaj na ciepło lub na zimno. Amatorzy słodyczy mogą całość udekorować wiśniami lub posypać wiórkami ciemnej czekolady.

 

GranBaristo One Touch Milk Carafe

Perfekcja prawdziwej włoskiej kawy

  • Aż 16 napojów kawowych za jednym naciśnięciem przycisku
  • Wyjątkowo gęsta pianka z mleka w idealnej temperaturze, dzięki pojemnikowi na mleko z technologią podwójnej komory, który lepiej spienia mleko bez rozpryskiwania
  • Szybki i doskonały rezultat dzięki technologii Thermospeed
  • Młynek w 100% ceramiczny dla dokładniejszego mielenia I nie przegrzewania ziaren

Dostosuj napoje do własnych preferencji

  • Wyjątkowy wymienny pojemnik na ziarna kawy dla nieskończonej różnorodności

(tylko model GranBaristo One Touch Milk Carafe Steel White)

  • Profile obejmujące wiele napojów kawowych, dostępne poprzez intuicyjny wyświetlacz
  • Regulowany młynek z pięcioma ustawieniami grubości mielenia
  • Regulowana wysokość dysz dostosuje się do każdej filiżanki

Łatwe czyszczenie i konserwacja

  • W pełni automatyczny program czyszczenia i usuwania kamienia
  • Demontowanie systemu parzenia jednym palcem
  • Tacka ociekowa, pojemnik na mleko i zbiorniki nadają się do mycia w zmywarce
  • Wymiary (szer. x wys. x gł.) 20,5 x 36 x 46 cm
  • Pojemnik na kawę: 270g / do 20 filiżanek kawy
  • Kolor: szary/czarny  GranBaristo One Touch Milk Carafe Black

Stal nierdzewna / biel GranBaristo One Touch Milk Carafe Steel White

 

Rekomendowane ceny detaliczne brutto wynoszą

GranBaristo One Touch Milk Carafe Black – 5439 PLN

GranBaristo One Touch Milk Carafe Steel White – 6349 PLN

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF