Zamrażanie żywności jest bardzo popularnym sposobem przedłużania jej terminu przydatności do spożycia. Decydując się na taką praktykę w przypadku mięsa, bardzo istotna jest wiedza na temat jego późniejszej obróbki, zaczynając już od mementu wyciągnięcia z zamrażalnika i procesów rozmrażania.

Young woman shopping for meat in a grocery store (color toned image)

Wiele osób kupuje wędliny i najróżniejsze rodzaje mięs na zapas. Pozwala to między innymi zaoszczędzić czas, ponieważ nie musimy co kilka dni chodzić do sklepu. Zamrażanie mięsa jest bardzo prostym i niewymagającym sposobem na zachowanie jego właściwości przez długi czas. Większy problem pojawia się dopiero w momencie, kiedy chcemy je rozmrozić. Wbrew pozorom przydaje się tutaj trochę wiedzy.

Rozmrażanie można przeprowadzić na kilka sposobów. W przypadku wędlin, czy innego rodzaju produktów mięsnych, najbezpieczniejszymjest pozostawienie ich w lodówce na kilkanaście godzin. Czas rozmrażania oczywiście zależy od porcji – im większa, tym więcej czasu to zajmie. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie żywności w lodówce na noc poprzedzającą dzień spożywania produktu.

Kolejną opcją jest rozmrażanie w mikrofalówce. Można to jednak przeprowadzić tylko przy użyciu urządzenia z funkcją „defrost”.Pozwala to bardzo szybko przygotować produkty do dalszej obróbki. Trzeba pamiętać o zapewnieniu swobodnego przepływu ciepła poprzez zostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy produktem a wewnętrzną ścianką mikrofalówki.

produkty_linia_natura_noveMięso można także rozmrozić przy użyciu wody. Wystarczy włożyć produkt w wodoszczelnym woreczku do zimnej cieczy. Należy unikać rozmrażania w ciepłej, ponieważ wyższa temperatura powoduje, że mięso traci smak, a w ekstremalnych przypadkach może się zepsuć. Wtedy istnieje także ryzyko zarażenia się bakteriami, np. salmonellą. W celu uniknięcia sytuacji tego typu, warto także co jakiś czas zmieniać wodę.

Bez względu na to, jaki sposób ostatecznie wybierzemy, trzeba pamiętać, żeby rozmrożonych produktów ponownie nie zamrażać. Ponadto, jeśli mięso nie było wcześniej poddawane obróbce termicznej, należy przyrządzić je w bardzo staranny sposób. Wyczucie nieprzyjemnego zapachu czy zauważenie niepokojącego koloru jest sygnałem, że produkt przestał być zdatny do spożycia.

Do zamrażania jak najbardziej nadają się produkty marki Nove. Wybierając je, mamy gwarancję najlepszej jakości i smaku, które utrzymują się nawet po rozmrożeniu artykułów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF