Najlepsze, te najsłodsze i najbardziej soczyste pomidory zaczynają królować na lokalnych straganach w sierpniu i wrześniu. To z nich powstają najsmaczniejsze przetwory, a także zupy krem czy doskonałe sosy. Sezonowe pomidory sprawdzą się również jako dodatek do zdrowych sałatek, a dlaczego warto je łączyć z bakaliami?

Pomidory bogate są w wiele składników odżywczych. Przede wszystkim są doskonałym źródłem potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Posiadają również likopen, to naturalny barwnik, dzięki któremu pomidory mają soczysty czerwony kolor. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytwarzać likopenu, dlatego warto, abyśmy spożywali produkty bogate w ten antyutleniacz, który doskonale wpływa na nasz stan zdrowia i zapewnia ochronę przed zawałem serca lub miażdżycy. Połączenie soczystych pomidorów z suszonymi owcami i orzechami, tworzy prawdziwą bombę witaminową, po którą warto sięgać właśnie w tym czasie, kiedy pomidory są najsmaczniejsze. Dodając do dań z pomidorów orzechy zwiększamy ilość potasu w naszym organizmie, a wzbogacają pomidorowe sałatki o Złote owoce (miechunkę peruwiańską), które bogate są w witaminę C, dajemy naszemu organizmowi prawdziwe złoto, w czystej postaci. Dlatego warto postawić na te smakowe połączenia!

Sałatka z fetą i pastą z białej fasoli z dodatkiem Złotych owoców

Składniki na sałatkę:

  • 500 g rukoli

  • 250 g fety

  • 12 kolorowych pomidorów koktajlowych

  • 1 limonka

Składniki na pastę:

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 cebula dymka

  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 jabłko

  • Sok z połowy cytryny

  • 0, 5 litra mleka roślinnego (np. migdałowego)

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami

Składniki na hummus:

  • 1 puszka cieciorki

  • 1 ząbek czosnku

  • Łyżka oliwy

  • Sok z połowy cytryny

  • 100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland

  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na sałatkę:

  • 3 duże pomidory

  • 50 g Chrupiącej Sałatki Bakalland z żurawiną

  • 2 marchewki

  • 3 łyżeczki kaparów

  • Natka pietruszki

  • Sól i pieprz

Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

Mus pomidorowo – żurawinowy – doskonały do mięs i sałatek

Składniki:

  • 1 kg soczystych pomidorów

  • 150 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland

  • 1 szklanka soku malinowego

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • Pół łyżeczki soli

  • Kolorowy pieprz ziarnisty

Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy sokiem z malin i odstawiamy na ok. 15 minut, aż żurawnia zmięknie. Gotową żurawinę dodajemy do pomidorów i gotujemy do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Następnie do gotowego musu dodajemy łyżkę octu balsamicznego i doprawiamy solą, na sam koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz. Mus odstawiamy do wystygnięcia. Doskonale sprawdzi się jako sos do sałatek lub dodatek do mięs.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF